Специалисти предупреждават, че ще се увеличи броят на болните от рак

rakCovid темата във всичките ѝ измерения е номер едно в медиите в последната почти година. От месеци обаче лекарите предупреждават, че след като пандемията отмине ще се появи нов проблем и то отново здравен – много хора отлагат профилактичните си прегледи от страх да не се заразят в болниците и след време ще има бум на други заболявания.

За това предупредиха лекари и пациентски организации, фокусирайки се върху рака на шийката на матката. Това се случи на специален уебинар, посветен на превенцията, лечението и контрола на това онкологично заболяване, съобщи БНР.

В световен мащаб ракът на шийката на матката е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 и 45 години. Основният причинител в над 95% от случаите е човешки папиломен вирус.

Ранните стадии на това онкологично заболяване обикновено не са придружени с клинични симптоми и то се проявява едва в напреднал стадий, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски. В България честотата на заболяването показва трайна възходяща тенденция – през последните години заболяват 1100–1200 жени годишно, а смъртните случаи са между 300 и 400. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от рак на шийката на матката и се диагностицират три нови случая на заболяването.

Тази статистика според лекарите може да бъде подобрена и средството за това е едно – профилактика.

Д-р Иван Вецев, акушер-гинеколог в болница „Шейново“ цитира днес стряскащи данни за Англия и казва, че Covid утежни ситуацията в целия свят, а жените не могат да бъдат спрени да боледуват:

“България не се различава по никакъв начин от всички останали държави в Европа и по света. При първия локдаун всички скринингови програми, независимо дали бяха за рак на маточната шийка или за каквито искате други заболявания, бяха стопирани. Броят на процедурите, свързани с диагностика на гинекологични заболявания, е спаднал с 90% в Англия през тези 6-7 месеца, през които са направили този анализ“, допълни д-р Вецев.

Според д-р Иван Вецев съвсем скоро, когато Covid вълната утихне, ще имаме увеличен брой диагностицирани случаи на рак и то на тежки форми:

Неимоверно ще имаме повишен брой на диагностицираните пациенти. Това, което ще видим е увеличаване на броя на тежките случаи. Това са случаите, които ще стигнат до по-тежка оперативна интервенция, защото когато говорим за скрининга на цервикалния карцином неговата цялостна идея и догма е да открием възможно най-рано жените преди те да са стигнали до състояние на цервикален рак, т.е. ние да открием предраковото състояние”.

Лили Асенова е председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка. Тезата ѝ е, че няма скринингова програма, а само такава за имунизация:

Повечето специалисти знаят, че това заболяване се предава и по полов път. Абсолютно никаква здравна култура няма в това отношение – не се говори в училище и в семейството”.

И лекари, и пациентски организации са категорични, че профилактиката струва много по-малко от лечението.