200 дни от началото на антиправителствените протести

prot21Навършват се 200 дни от началото на антиправителствените протести в София. Пред Министерския съвет започна демонстрация в 16,00 часа. Протестиращи блокираха движението през площад “Независимост” към булевардите “Цар Освободител” и “Княз Дондуков”.

Пред Министерски съвет има плътен полицейски кордон, по-голямата част от протестиращите са пред сградата. Един от ораторите призова през мегафона за влизане в Министерски съвет, след което се стигна до приближаване на полицаи и демонстранти, съобщи БНР.

protest2021Има дори кратковременни блъскания между тях. Градусът на напрежението се покачва, но до момента няма сериозни сблъсъци. Продължават да прииждат полицаи на групи.  Постоянно пристигат и нови хора, които искат да се включат в проявата.

Чуват се различни скандирания – “Оставка“, “Всеки ден ще е така до победата“ и други.

По-рано представители на инициативата “Системата ни убива“ организираха юбилейния протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Палатката на “Системата ни убива“ е на мястото, вижда се и черно знаме, на което е изписано – “Силни сме обединени“.

Организаторите посочват в анонса за демонстрацията в социалните мрежи, че – 200 е много специално число. От една страна премиерът обича да разказва за подвизите си с високопоставени чужденци, а скоростта на тези подвизи, както сам се хвали, е 200“, пишат организаторите.

“От друга страна 200 е число, което се състои от двойка и две нули. Това е оценката, която народът постави“, пишат представители на “Системата ни убива“.

Протестът е планиран да продължи до 22.00 часа

protest21Още два протеста имаше в днешния ден.

Представители на неработещи, заради противоепидемичните мерки дейности, които не са получили подкрепа от държавата, искат оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.Те протестираха пред Министерския съвет от 11,30 ч., подкрепени от движението “Изправи се.БГ” и недоволни от други градове.

protest-24-01Според данни на Агенцията по заетостта, до края на декември одобрените за помощта от 24 лева на ден обезщетение за служителите са 14 500, но не е ясно колко хора реално са получили парите си.

Собственици на затворени фирми от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас твърдят, че помощта, която е трябвало да бъде изплатена още до края на миналата година не е достигнала до тях и ще се включат в протеста днес.

До момента за възстановяване между 10 и 20 на сто от оборота са подадени 8200 заявления за 116 млн. лв., обяви в петък социалният министър Деница Сачева. По думите й, 4000 заявления са обработени и до края на другата седмица 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на затворените бизнеси за компенсации. Тя коментира, че е имало забавяне на плащанията в резултат на огромния обем работа и на многото сгрешени банкови сметки на работници и служители, цитира Кросс.

В днешния неделен ден жители на столичните квартали “Кокаляне” и “Панчарево” също излязоха на протест и блокирахя движението по пътя към Самоков в 16.00 часа. Това е пореден техен протест заради нерешените според тях от години проблеми с инфраструктурата и с честото прекъсване на електро- и водоподаването.