Жълт код за силен вятър

vqtyr1Днес преди обяд ще бъде облачно с превалявания от дъжд. След обяд от запад валежите ще спират, най-късно в източните райони. Облачността временно ще намалее.

Жълт код за силен вятър е в сила за цялата страна. В сутрешните часове в районите в близост до Стара планина ще духа силен южен вятър с пориви до 24-25 m/s. Още преди обяд вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще бъде с пориви до 22-24 m/s. Силен вятър и вълнение ще има в областите Добрич и Варна. Очаква се вятърът да бъде от юг-югозапад с пориви 15-20 м/с (7-8 по Бофорт). Вълнението ще бъде 4-5 бала.

В област Бургас се очаква силен вятър по морето. Поривите на вятъра от юг-югозапад 15-20 м/с (7-8 по Бофорт).

След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, ще започне да нахлува студен въздух и температурите ще започнат да се понижават. Ще е все още сравнително топло, преобладаващите максимални температури ще са между 8 и 13 градуса, прогнозират от НИМХ, предава “Фокус”.

Над Черноморието ще е предимно облачно. След обяд ще има и валежи от дъжд, които до вечерта ще спрат. Вятърът ще е предимно силен от юг, след обяд за кратко ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен. Максималните температури на въздуха ще са 10-13 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.