Вие сте тук: Начало » Актуално » Около 30% от заведенията са фалирали

    Около 30% от заведенията са фалирали

    rest“Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава”,  каза в предаването „Тази сутрин” Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им „води война” с тях.

    “За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват – в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус”, заяви Алибегов.

    На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне. По думите на Ричард Алибегов, тъй като здравният министър „се е заял с тях”, ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници за това.

    Протест обаче ще има. Той  ще се състои на 27 януари, от 12:00 ч. пpeд cгpaдaтa нa Mиниcтepcĸия cъвeт.

    “На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути”, заяви Алибегов. Той каза още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица.

    Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20″ за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора, допълни Ричард Алибегов.

    Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация, на мнение е той.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе