Улесняват сключването на еднодневните трудови договори

Промени за предоставяне, регистриране и отчитане на еднодневните трудови договори предлагат от Министерството на труда и социалната политика.

Измененията се предвиждат в проект на Наредба за изменение за условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори, публикувана за обществено обсъждане в срок до 20 февруари 2021 година. 

С промените се услеснява възможността и тютюнопроизводителите да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с работници за обработка на насаждения и ръчно прибиране на реколта от тютюн.

Предлага се и отпадане на изискването регистрираните земеделски стопани да представят регистрационна карта, издадена от Областна дирекция „Земеделие“, като наличието на регистрация ще се проверява по служебен ред от Инспекцията по труда.

Съгласно действащата нормативна уредба, както земеделските стопани, така и тютюнопроизводителите, се регистрират в регистри към Министерството на земеделието, храните и горите. Изискването за представяне на документи за регистрация представлява допълнителна административна тежест, която може да бъде намалена при извършване на служебни проверки от инспекция по труда в съответните регистри.

Промените са свързани с последните изменения в Кодекса на труда, с които се разшири кръгът на лицата, които могат да сключват еднодневните договори.