Кабинетът удължава срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април

pravitelstveno-zasНа извънредно правителствено заседание беше взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април,  съобщиха от правителствения пресцентър.
Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките
Ресторантите и заведенията ще отворят врати на 1 март 2021 г., а дискотеките – 14 дни по-късно. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след днешната среща между него и представители на бранша.
Въпреки разговорите, националният протест на ресторантьорите, готвен за утре,  ще се състои. От Сдружението на заведенията обявиха, че независимо от взетите днес решения, ще продължат да настояват заведенията да заработят месец по-рано – на 1 февруари. От там са категорични: “Ако това не се случи, ще отворим врати в знак на протест още в първия ден на следващия месец, при спазване на противоепидемичните мерки, които се спазваха до края на ноември.
От БАЗ настояваг за пореден път държавата да изплати всички обезщетения, огромна част от които все още не са пристигнали при засегнатите останали без работа служители в ресторантьорския бранш.

Бизнесът в Бургаско, включващ ресторантьори, представители на големите търговски магазини, сватбени агенции и др. , също се обяви против дискриминационното отношение на правителството спрямо туристическия бранш и ще  бъде на Националния протест в София „МАРШ към свободата” утре.

В Поморие  Сдружението на ресторантьорите също  подкрепя утрешния протест.