Поставените под карантина ще гласуват с подвижна урна

Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна, реши окончателно Народното събрание.

Карантинираните граждани ще заявяват такова гласуване до 3 дни преди изборите. След проверка от РЗИ те ще бъдат извадени от основните избирателните списъци.

Мнозинството в НС отхвърли предложението на ДПС за уеднаквяване на режима за ползване на залите за културни мероприятия с предизборни такива, предаде БНР.

Отхвърлено бе и предложението на БСП заявката за гласуване с подвижна урна да не е три, а един ден. От ГЕРБ уточниха, че 3-дневният срок е разумен, тъй като карантинираните ще се вписват в списък за гласуване след проверка в съответната Регионална здравна инспекция.

Общинските администрации ще се свързват с РЗИ и ще предоставят актуална справка за карантинираните лица.

Окончателно с промените в Закона за извънредното положение министърът на здравеопазването и главният държавен здравен  инспектор ще определят противоепидемичните мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на поставените под задължителна карантина.

Мнозинството отхвърли предложението на ДПС всички партийни мероприятия да могат да се провеждат по правилата за културните събития. За отпадането на тази точка в законопроекта настояха от „Обединени патриоти“ и влязоха в продължителен спор с ДПС.

„Каква е разликата при събирането на едни хора в една зала – дали ще слушат и ще гледат представление, или по друг повод са се събрали в тази зала?!“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Това не са войници, г-н Цонев! Вие казвате елате 30 човек на събранието, те идват 100. Другите 70 няма да ги пуснете в залата ли?!“, отговори му Славчо Атанасов.

Промените предвиждат още да може да се гласува с изтекли лични документи.

1 коментар

  1. Ами извън пределите на Държавата? Там няма карантинирани?
    Моля докажете, че при примерно 5000 заразени в различни точки, ще могат да упражнят правито си!
    Мафията е крайно време да отиде на мястото си…