Ресторантьорите няма да отварят протестно заведенията

restРесторантьорите се отказват от протестно отваряне на заведенията у нас на 1 февруари. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България посочиха в позиция, че ако ако го направят, ще носят наказателна отговорност за нарушаване на мерките.

Ето и цялата позиция на бранша:

След проведени юридически консултации от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична НАКАЗАТЕЛНА отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията. Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност. Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване.

Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс. Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него. Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала ни.

С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред. Напомняме, че изпратихме писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяваме, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, ние избрахме 1 февруари 2021г.

Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България. Обръщаме внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не.

Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите? Настояваме Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма. Санкциите, на които бихме били подложени ние и нашите служители, ако отворим заведенията на 1 февруари в знак на граждански протест са:

1. Административно-наказателна отговорност: За физическите лица – глоба от 300 до 1000 лв, като при повторност глобата е от 1000 до 2000 лв. За едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция от 500 лв. до 2000 лв., при повторност от 2000 до 5000 лв.

2. Наказателна отговорност (същата се носи само от физическите лица): Лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лв.

1 коментар

  1. Затварянето Ви е противоконституционно, на всичкото отгоре Ви вменяват евнтуални бъдещи престъпления, и какво правите?
    Членове на въпросната Асоциация, сменете си представителството!
    Отваряйте, не се поддавайте.