90 дни неплатен отпуск през 2021 г. ще се счита за стаж

parlament_deputatiПрез 2021 г. за осигурителен и трудов стаж ще се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни, а не досегашните 60 дни. Това приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

По този начин хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. Обаче, ако излезлите в неплатен отпуск са били изрядни преди него и само за тези 90 дни не могат да внасят осигурителни вноски от 26 лв., то здравноосигурителните им права няма да бъдат прекъснати и те ще дължат тези суми, след като започнат работа.

При е се паричните средства, изплатени на работници и служители като компенсации възоснова на акт на Министерски съвет, да бъдат несеквестируеми.

Депутатите решиха да уеднаквят помощите за деца с увреждания. Досега законът предвиждаше различни суми за децата с уреждания в зависимост дали са настанени в биологични или семейства на осиновители, или са настанени в семейства на близки, роднини или приемни родители. Първата група, спрямо вид и степен на увреждане, получава до 930 лв. месечно. При втората група сумата е между 350-490 лв. От нея обаче ще се приспадат помощите по Закона за закрила на детето, съответно увеличението на парите за втората група е с 50 лв.

Реши се кено играта да бъде част от държавния монопол.

Прие се общините да разполагат с два месеца гратис кредитна ваканция, през които те няма да дължат вноски по безлихвените си кредити. Въвеждането на такса Битови отпадъци пък се отлага с 1 година заради преброяването на населението.

Фирмите, регистрирани през 2020 г., също ще могат да се възползват от безвъзмездните средства, отпуснати от държавата, като процент от оборота без ДДС.