Вие сте тук: Начало » Актуално » Резултати от проведени в Бургаско специализирани полицейски операции

    Резултати от проведени в Бургаско специализирани полицейски операции

    policai-palkaВ резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани 12 мъже, като са образувани пет бързи производства и осем преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас.

    Най-характерните случаи са свързани със задържането на:

    – 25- годишен мъж от с. Равда за това, че в дома му, разположен на ул. «Струма» са намерении и иззети две везни, осем пликчета със суха зелена тревна маса / канабис/, четири грайндери / мелачки/ и 15 саморъчно свити цигари със суха зелена тревна маса / канабис/

    – 30- годишен бургазлия за това, че при претърсване в дома му, разположен на ул. «Трайко Китанчев», са намерени и иззети : множество прекурсори / колби, памуци, солна киселина, горелка, няколко шишенца червен фосфор, метална тава с остатъци от червено вещество, филтри, средства за дестилация, спринцовки и др./ за производство на синтетично високорисково наркотично вещество – метамфетамин. Открити са и два плика с жълтеникаво кристалобразно вещество / метамфетамин/, плик с две сини хапчета / ектази/ и две шишенца с жълтеникаво кристалобразно вещество / метамфетамин/.

    – двама бургазлии / 30- годишен криминално проявен и 340 годишен криминално проявен и осъждан/, които около 16.30 ч. на 11.02.т.г. са забелязани в района на бургаския гробищен парк до изоставен строеж, докато приготвяли метамфетамин. Намерени и иззети са : двулитрова колба с гъста червеникава течност / метамфетамин/, както и други принадлежности и прекурсори за производство на метамфемин. При извършения личен обиск на 34 годишния бургазлия са открити две пакетчета с кафеникаво кристалообразно вещество с общо тегло около 10 гр. / метамфетамин/.

    При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо десет случая. Водачите са на възраст от 20 до 36 години, като сред тях е и една 28 -годишна бургазлийка. Четирима от водачите са установени да шофират след употреба на амфетамин и метамфетамин, двама след употреба на амфетамин, двама след употреба на метамфетамин, един 26 -годишен бургазлия шофирал след употреба на канабис и един 21- годишен водач от Ахтопол шофирал след употреба на амфетамин и канабис. Най-характерен е случая от 11.02.т.г., при който около 10.00 ч. служители от Районно управление – Приморско спрели за проверка лек автомобил «Фолксваген Еос», с пазарджишка регистрация, управляван от 36- годишен мъж от пазарджишкото село Братаница. Полицаите констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация – 0.81 промила и наркотици / амфетамин и метамфетамин/. Мъжът отказал да даде кръв и урина за химичен анализ. Задържан е за срок до 24 часа, а по случая е образувано бързо производство.

    В четири случая водачите на автомобили отказали да бъдат тествани за употреба на наркотици, като са санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

    За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

    На територията на Бургас – град са констатирани 622 нарушения на скоростта. В три случая превишената скорост е над 50 км./ч. – водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособните водачи са петима. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани девет велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях : управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без избутване на велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 16 пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани двама водачи.

    Горе