Проведени са специализирани полицейски операции през седмицата в Бургаско

odmvr_BurgasВ резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани 13 мъже, като са образувани шест бързи производства и шест преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас.

Най-характерните случаи са свързани със задържането на:

– 25 -годишен криминално проявен бургазлия в района на бл. 97 в к-с «Меден Редник», в когото при извършен личен обиск от служители на Четвърто Районно управление – Бургас е открита торба със суха зелена тревна маса / чай за пушене или т.нар. «друсан чай»/ с тегло около 80 гр.

– 30 -годишен бургазлия, в чийто апартамент, разположен в бл. 513 в к-с «Меден рудник» при претърсване е намерена и иззета около 20 гр. суха зелена тревна маса / марихуана/.

При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо четири случая. Водачите са на възраст от 18 до 30 години, като двама от тях / на 22 и 30 години/ шофирали след употреба на амфетамин и метамфетамин. Един – 22- годишен водач от Приморско шофирал л.а. „Фолксваген Голф”, с бургаска регистрация след употреба на канабис, а един 18 -годишен неправоспособен бургазлия шофирал т.а. „Мерцедес Вито”, с бургаска регистрация, след употреба на метамфетамин.

В един случай водачът на автомобил отказал да бъде тестван за употреба на наркотици, като е санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас – град са констатирани 662 нарушения на скоростта. В четири случая превишената скорост е над 50 км./ч. – водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособните водачи са двама. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани седем велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях : управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без избутване на велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 18 пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани осем водачи.