Вие сте тук: Начало » Актуално » Църквата излезе с позиция за ваксинирането срещу COVID-19

    Църквата излезе с позиция за ваксинирането срещу COVID-19

    Русенският митрополит Наум излезе с изявление във връзка с провеждащата се национална кампания за ваксиниране срещу COVID-19.
    В него се казва, че “С чувство на архипастирски дълг и загриженост сме длъжни да заявим следното”:
    1. Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере, дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните.
    2. Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум.
    3. Желаещите да се ваксинират, следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници.
    4. Припомняме, че посещението в храмовете и светите обители на лица в болестно състояние, прикриващи или пренебрегващи умишлено подобни клинични симптоми, е абсолютно недопустимо и безотговорно, защото по такъв начин те застрашават здравето и живота на свещенослужителите и на останалите богомолци.
    5. Носенето на предпазни маски и дезинфекционни средства в храмовете и манастирите и спазването на дистанция е задължително!
    Божието благословение и закрила да бъдат над всички нас, амин!”

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе