Предлагат промяна в графика за пролетната ваканция на учениците

klasna_staqНови дати за пролетната ваканция на учениците, предлагат от Отрасловия съвет в системата на средното образование. Необходимостта от промяната е мотивирана със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда.

Според действащата заповед на просветния министър сега пролетната ваканция за учениците от 1-и до 11-и клас е предвидена между 3 и 11 април. За зрелостниците почивката е с 5 дни по-кратка.

Вместо една -отрасловият предлага две ваканции. Първата – между 18 и 21 март, когато приключва първият цикъл на ротация, предаде БНР. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период.

Новият график предлага втората част от пролетната ваканция да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден, ще се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.

Отрасловият съвет изразява надежда повече да не се затварят учебни заведения, както и да бъдат положени всички усилия за нормалното провеждане на държавните зрелостни изпити и на националното външно оценяване в четвърти, шести и десети клас.