Маестро Йордан Дафов дирижирa оркестъра на Бургаската опера в четвъртък

Един от най-успешните български диригенти – маестро Йордан Дафов, ще дирижира симфоничния концерт в залата на Бургаската опера днес,  25-ти февруари, от 19 часа. Преди дни маестро Дафов празнува 81-годишнината си. Той продължава да е енергичен, прецизен, завладяващ със своя изискан индивидуален поглед върху музикалния текст. Именитият диригент успява да  обедини енергийния заряд на оркестрантите и да създаде цялостно естетическо внушение на творбите, изпълнявани под неговата майсторска палка.

Солист на концерта утре е друг изтъкнат  български музикант – кларинетистът Росен Идеалов, концертмайстор е Ваня Златева. В програмата на концерта са включени: „Симпъл симфони“ от английския композитор Бенджамин Бритън, творил през XX век. Музикалният материал, върху който е  изградено произведението, е писан още в ранните години на композитора – пиеси за пиано, които той е творил между 9 и 12-годишна възраст. Партитурата на „Симпъл симфони“ е завършена, когато Бритън е бил едва на 20 години. Симфонията е написана за струнен оркестър или квартет и е изпълнена за първи път през 1934 г. Творбата е посветена на неговия учител по виола от детството му. „Симпъл симфони“е предпочитана репертоарна творба на световните оркестри, а и е радушно приета и от публиката, не само поради непретенциозното си заглавие /„проста“, „семпла“ симфония/, но и защото е грабваща с младежкия си дух и непосредственост.

Друго произведение в концертната програма е „Пет скици за струнен оркестър“ от Марин Големинов. Академик Марин Големинов е лауреат на Хердерова премия, кавалер на ордена за изкуство и култура на Франция, бил е  директор на Софийската опера и ректор на Националната музикална академия. Неговото име е в галерията на най-изявените студенти на Скола Канторум в Париж, където учи композиция при Венсан Д’ Енди, Пол Дюка, Ги дьо Лионкур, а след това специализира в Мюнхен. Неговото творчество е с модерен лаконичен израз, съчетаващ най-доброто от европейската музикална естетика с неговия неповторим авторов почерк.

Освен композитор, Големинов е също критик, диригент и професор в музикалната академия. Сред неговите ученици са Пламен Джуров, Емил Табаков, Стефан Драгостинов, Димитър Христов и др. „Пет скици за струнен оркестър“ е неизменна част от българската класика.

В добре селектираната и балансирана програма ще прозвучи и Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор, KV622 от В. А. Моцарт. В произведението се отразяват всички характерни черти от творческия гений на Моцарт, носещи неповторим финес, лекота, емоционален заряд и същевременно философска дълбочина. Известният кларинетист Росен Идеалов ще представи музикалната творба с интерпретаторско майсторство и усет към посланията на композитора.

Наскоро оркестърът на Бургаската опера стартира успешно годината /след паузата, наложена заради епидемичната обстановка/ с концерта под диригентството на Цанислав Петков – на 4 февруари. През м. март са предвидени два концерта, също под палката на младия диригент – на 12 и 19 март, в залата на Опера Бургас.

Програмата на Държавна опера – Бургас за м. март е разнообразна и ще предостави вълнуващи моменти на досег с музикално-сценичното изкуство на представители на всички сегменти от публиката – от най-малките до специалистите, занимаващи се професионално с музика, както и на по-широката аудитория с вкус.

Билети за концерта, както и за всички други събития на Бургаската опера, могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

 За диригента Йордан Дафов:

Един от най-емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране.

Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. От 1970 до 1971 г. като млад диригент взима майсторски клас по анализ, композиция и естетика при проф. Оливие Месайе в Парижката национална консерватория. През 1966 г. започва като диригент на Варненска филхармония. През 1977 г. е артистичен директор и главен диригент на Бургаска филхармония. В началото на 1981 г. става диригент на Софийския филхармоничен оркестър, като едновременно с това е и главен диригент на Толбухинския камерен оркестър, който под неговата умела диригентска палка успява да си извоюва името на един от най-добрите камерни ансамбли в България. От 1997 до 1999 г. е артистичен директор и главен диригент на Варненска филхармония. Междувременно маестро Дафов води майсторски клас съвместно с Х. Фаберман (САЩ). От ноември 2000 до май 2002 г. е директор и диригент на Софийска филхармония. Познат като диригент във Франци, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, „Утринна музика и серенади“ (за струнен оркестър), „В профил и анфас“ (за голям симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни състави, театрална музика.

За солиста Росен Идеалов – кларинет

Росен Идеалов е възпитаник на Варненското музикално училище „Д. Христов“ и на НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, в класа на проф. Сава Димитров по кларинет и на проф. Константин Чилев – камерна музика. Участва в майсторски курсове на Аурелиан-Октав Попа по съвременна музика и интерпретация.

Лауреат е на Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти (1984) в специалностите кларинет и камерна музика.

През 1999 г. на Международния конкурс „Музиката и Земята” и на Международния конкурс „Млади Виртуози” 2006 – София е удостоен с награда за педагогически постижения.

През 2005 г. получава наградата „Златно петолиние“ за високи художествени постижения и принос за разпространението на българската музика.

През 2009 получава награда „Златна лира” за върхови постижения в изпълнителското изкуство и високи педагогически постижения.

През 2012 г. за компактдиск “Дилози“ и концерта – промоция за неговото представяне получава наградата „Кристална лира“ на СМТДБ в категорията Камерна музика заедно с виолочелистката Георгита Бояджиева.

Преподава камерна музика в НМА „Проф. П.Владигеров“, както е преподавател по камерна музика,оркестрово свирене и кларинет в НМУ „ Л. Пипков“ – София.

Росен Идеалов концертира активно повече от 30 години като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина – Италия, САЩ, Германия, Австрия, Чехия, Русия, Словакия, Унгария, Китай, Корея, Румъния и др. Бил е солист на най-добрите български симфонични, камерни и духови оркестри. Участвал е на сцената на най-престижни международни музикални форуми и фестивали – Wien Modern, Triest Prima, „Варненско лято“, „Софийски Музикални седмици“, „Салон на изкуствата“, „Аполония“, Musica Nova, “Звук и връзка – София” и др.

Репертоарът на Росен Идеалов съдържа над 500 произведения от епохата на Ренесанса до ХХІ век. Особено търсен изпълнител е на нова музика. Осъществил е световните и българските премиери на над 250 произведения, над сто от тях специално написани за него. Записал е десетки произведения за Българското национално радио, Българската национална телевизия и за други телевизионни канали. Участва със съвременна музика в15 компактдиска. Осъществил е и два самостоятелни диска с произведения от български композитори. По покана на Музикалния департамент на Университета в Канзас (САЩ ) е изнасял лекция за етапите в развитието на българската музика, както и майсторски класове и концерти в Канзас и Питсбърг. През ноември 2012 година е поканен и от Illinois Wesleyan University ,където изнася лекции, майсторски клас по кларинет и камерна музика и концертно турне съвместно с известни изпълнители и педагози от университета.