Жребият за номерата в изборната бюлетина – на 2 март

cikЖребият за номерата, с които партиите и коалициите ще фигурират в избирателната бюлетина тази година, заради пандемията ще се проведе на втори март в ограничен формат. В залата ще се допуска по 1 представител на партия и до двама за коалиция, предава БНР.

Част от партиите вече са подали в Районните здравни инспекции по места списъци с кандидати за членове на секционни комисии и ваксинирането им е в ход.

Въпреки липсата на достатъчно ваксини в страната, здравните власти са уверили, че участниците в организирането на изборите, които са пожелали, ще бъдат ваксинирани, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров:

“Всички, които са получили първа доза от ваксината на “Пфайзер”, всъщност имат сигурна втора доза. Тя е съхранена и по графика, който РЗИ-тата спазват, те биха получили втората. Това е голямата надежда, че те ще бъдат защитени”.

6 732 316 са избирателите в страната ни по предварителен списък на ГРАО. Близо 48 хиляди са подадените към момента заявления за разкриване на секции за гласуване в чужбина, крайният срок изтича на  9 ти март.

Най много, над 10 хиляди и повече от 9 300 са за територията на Турция и на Великобритания. Лимитът за тези две държави е 35 секции.

Говорителите на ЦИК не се ангажираха с прогноза дали всички желаещи там ще успеят да гласуват.

“Ако са добре организирани – 35, виждате тук има 10 000, това означава по 300 човека, но аз предполагам, че те са много повече. Това са заявленията, които са декларирали, че желаят да се регистрират, за да се създадат секции. Вероятно броят на избирателите ще бъде много по-голям”, отбеляза Димитър Димитров.

“Независимо дали имаме притеснения, или не – ние няма как да нарушим нормите на закона”, коментира Таня Цанева.

Говорителите на ЦИК напомниха, че по имейл избирателите могат да комуникират с общините, за да заявят гласуване по настоящия си  адрес или да сменят адрес, заявлението се подава до администрацията по настоящ адрес.

За София това не е разрешено. Постоянен с настоящ адрес се сменя, когато те са две различни населени места .