Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход

restОтварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход. Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между посетителите, за работно време и т.н. Ако отварянето е на 50%, трябва и плащанията да ги намалят наполовина, не да ги спрат съвсем.

Това заяви в ефира на Радио София Златко Златанов – председател на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и зам.- председател на БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация). Вчера членовете на БХРА са дискутирали най-болните проблеми онлайн с участието на Министрите на туризма и на социалната политика.

Личното мнение на г-н Златанов е, че решението „е абсолютно некоректно“.

Той обясни, че разлика между различните ресторанти няма, включително и като условия за заразяване. Заведенията в хотелите са били отворени, защото е задължително там да има ресторант.

Разпространението на коронавируса е дифузно. Мерките само забавиха скоростта, за да не се претовари здравната система. Хотелите бяха отворени, защото държавата няма пари да плаща помощи на огромното количество кадри в този сектор, подчерта Златанов.

По думите му подпомагането у нас не е било като на запад. Все пак мярката 60/40 и 80/20 е работеща. Заведенията в сивия сектор бяха наказани, нищо не получиха.

Дори и работодатели на светло изнемогват, ако имат големи кредити, многочислен персонал или специалисти, на които не успяват да плащат.

В СПА дестинациите са доволни засега, все пак е пандемия. В заведенията на морето не се радват, че ги отварят, защото те няма да имат клиенти до първия чартър. Те ще са в бедствено положение, защото нито държавата ще ги подпомага, нито ще им дойдат туристи, допълни Златко Златанов по БНР.