Юпитер и Сатурн – какво вещае съединението на тези планети

saturnПрез декември 2020 г. съединението на Юпитер със Сатурн положи началото на нов 20-годишен цикъл, който може да окаже влияние на сериозни икономически, политически и професионални изменения. Този съвпад се случва във Водолей, което има отношение към колективите енергии и изразява по-силно влияние на масите (хората) в общественото пространство.
Всеки един аспект на звездното небе показва дадено събитие в материалния ни свят и залагане на определена тенденция в живота ни. За да анализираме определени бъдещи тенденции, ние астролозите изследваме минали събития. Защото астрологията е емпирична наука т.е. базира се на емпиричния изследователски метод, който служи за събирането на знание чрез средствата на директното наблюдение и експеримент.
За да разберем какво вещае това звездно съединение винаги се опираме на минал опит затова и в днешната статия ще ви представя анализа на един виден астролог от близкото минало Стивън Аройо в книгата си „Юпитер – астрологически ключ за растеж, благополучие и реализация на потенциала“. Само да вметна, че книгите на Стивън Аройо го направиха един от най-продаваните автори на психологическа астрология по целия свят. Неговите творби са удивително разбираеми и новаторски, разкривайки използването на астрологията като практически език на живота. Широкоизвестните книги на Аройо са му донесли Наградата на Британската астрологична асоциация.
Ето и част от творбата му:

„Аспектът Юпитер-Сатурн – подтикът към по-висш порядък е приземен и стабилизиран – така засилва амбицията.
Стремеж у индивида постоянно да развива взаимодействията си заедно с индивидуалната нужда да запази съществуващата структура за сигурност.
Изразяването на тези енергии много зависи дали Сатурн или Юпитер е по-силен в картата. Предизвикателните аспекти понякога са много проблематични с усложняването на способностите на личността да развие неговите или нейните стремления и дългосрочни цели. Докато съвпадът е склонен да бъде доста хармоничен и стимулира силната амбиция по фокусиран начин, другите динамични ъгли често се проявяват като дълбоко угнетяващо чувство, че няма необходимите работа, пари или възможности – докато индивидът не надхвърли себе си и не открие, че всъщност притежава твърде много неща, с които да борави. Едно от двете чувства, че има твърде много или твърде малко, оставя личността обидена. За тях е необходимо да се научат на доволство с наличното в настоящето.
В началото трябва да заявя откритието си колко напълно безполезни са много авторски опити да интерпретират това взаимодействие. Може би най-подвеждащата и объркваща фраза, използвана за някои от тези по-предизвикателни аспекти, е указанието на Марк Джоунс, че те обозначават „последния шанс в живота“ – съмнително изявление, което за съжаление много автори повтарят.
Съвпадът на разглежданите две планети също е коментиран твърде негативно или поне анализите на това могъщо обединение на дълбоки енергии са твърде зле разбрани. Кажете го на двамата младежи от суровите работнически предградия на Ливърпул, наименувани Ленън и (Ринго) Старки. Джон Ленън има напълно разстроен домашен живот със забележителна нестабилност, а Ринго Стар принудително напуска училище, за да започне работа на много ранна възраст. Един мой познат, роден в бедно семейство с осем братя и сестри, загуби баща си на седемгодишна възраст. Същият мъж, чрез невероятно тежка работа по време на Сатурновия транзит върху рождения съвпад Юпитер-Сатурн основа собствена компания и се превърна в мултимилионер (щастливец!), преди на навърши двадесет. Галилео също има в картата си този съвпад и е трябвало години да се бори срещу тесногръдите авторитети на своето време. В коментарите си за съвпада Чарлз Картър е далеч по-точен, той казва: „Съвпадът определено е знак за големи възможности, които следва да се реализират с тежка работа. Облагодетелства с всеотдайна отдаденост на целта и безкрайно търпение.“
При по-силен Сатурн човек може да се самоограничава чрез страх, недоказани предположения или негативни становища. Ако Юпитер е по-силен, извисените мечти могат да мотивират личността да стигне до крайности в действието или експериментиране по начини, които не са подкрепени от Сатурнова подготовка или практически факти. За да се изгради основа за идеалите и стремежите, които крепят индивида, обикновено са нужни повече изследвания и реалистична преценка.
Вярвам, че Ебертеин точно обобщава този обмен, когато заявява, че най-същественият му принцип е: „Търпение – постигането на успех чрез постоянство.““

В заключение бих добавила, че през декември 2020 година се заложи ново начало, чийто резултати ще видим едва след години, но по-важното е да запомним принципа, в чийто основа е заложен баланса. А именно с вдъхновение и постоянство към достигане на стабилност в заложените цели.

Астролог: Валентина Радиева-Маренова