Вие сте тук: Начало » Актуално » 1000 музиканти ще получат 4350 лева еднократно подпомагане с решение на МС

    1000 музиканти ще получат 4350 лева еднократно подпомагане с решение на МС

    zasedanieПравителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията. Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България.

    Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщиха от правителствената пресслужба.

    По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

    Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

    Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.

    3 коментара

    1. Интересно!
     Осигуряващите, самоосигуряващите трябваше да минат през ада (в буквалния смисъл) за да получат мизерна "помощ", която в доста случаи се оказа под запор от банки въпреки твърденията за банкова ваканция! А някои мушмуроци с едно Решение на Тиквуний получават в пъти повече без никакви условия, изисквания и т.н.!!!

    2. "Ще" ще ще получат. Рефрена върви от февруари миналата година. А стотици хиляди не са получили нищо. Нада както казваше един бивш здравен министър. Зеро нула сиреч едно голямо нищо.

    3. Илия Петров

     Пак някои ще се облажят от баницата българска. А оставените да тънат в нищета безработни които не са записани на трудовата борса или такива записани но без право на получаване обезщетения на които Б.Б. и сие откраднаха по няколко хиляди лева защото приеха закони с които трябва през последните 15 месеца да имаш 9 месеца отработени и можеш през 3 госдини да получаваш обезщетение и стажа да се зачита след 2002 година и така хора които щяха да вземат 12 месеца обезщетение преди решението на Б.Б и сие след него взеха примерно 8-10 месеца. Сиреч както казва Б.Б едни 2-3 хиляди си ги прибра в джоба и с лека ръка раздава на другите послушковци от джипката.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе