178 души от селата Баня, Емона, Паницово и Козница са против разделянето на община Несебър

pisane178 души от селата Баня, с. Емона, с. Паницово и с. Козница са против разделянето на община Несебър и обособяването на нова община. В отворено писмо до премиера те го молят за съдействие, предаде Максим Момчилов

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

На 28 февруари 2021 година се проведе референдум в гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Приселци, с. Раковсково, с. Паницово и с. Козница.С Решение № 26 от 01 март 2021г. Общинска избирателна комисия Несебър обяви, че предложението на инициативния комитет за създаване на нова община, включваща горните населени места е прието

Въпреки разпространената информация по всички медии за високия процент гласували ЗА, ние, жителите на с. Баня, както и други населени места – с. Паницово, с. Козница (3 от общи 7-те селища на бъдещата община Обзор), заявихме категорично, ЧЕ СМЕ ПРОТИВ. В две от другите населени места (с. Емона и с. Приселци) вота е 50 на 50.

Сега от Вас, дами и господа министри зависи, дали ще има или не нова община.

Затова, с настоящото писмо се обръщаме към Вас, за да бъдем чути и ние.Месеци наред, докато се подготвяше провеждането на референдума и по време на самата информационна кампания, никой не чу нашата позиция. През цялата разяснителна кампания вниманието на медиите беше ангажирано основно с оплакванията на жителите на гр. Обзор, недоволни от „тиранията и подтисничеството“ от страна на Община Несебър.Всички пренебрегнаха другата гледна точка, нашата гледна точка. 

Никой не ни попита какво мислим ние, жителите на останалите населени места, какви са нашите тревоги и опасения. А ние сме обикновени жители, с много и различни проблеми в ежедневието. И нашия категоричен вот ПРОТИВ, с почти 70 % активност, нямаше нищо против гр. Обзор. Напротив, много от нас имат роднини и приятели в Обзор. Нямаме нищо против желанието на гр. Обзор да бъде самостоятелна община.
Но смятаме, че последиците от отделянето ни от Община Несебър ще са катастрофални за нас.

Пишем това отворено писмо, за да стигнат до вас и да вземете предвид тревогите ни, ако с. Баня стане част от община Обзор

В тежката епидемична ситуация, в която е  цялата страна през последната година, живеейки на ръба на оцеляването, за нас този експеримент с обособяване на нова община, която е неясно как ще се издържа е изключително плашещ. През цялото време слушахме как е време да се освободим, да отхвърлим „тиранията“ на Община Несебър. Но нищо не беше казано когато се случи това, какво ще следва? Да, представяха се разчети, които рисуваха едно розово бъдеще и бурен подем. Но тези хора сякаш забравиха в какви времена живеем.

Ние също искаме добър живот, също искаме развитие, но преди всичко искахме яснота и обективност, а не въздушни кули. Но… не ги получихме. От инициаторите на референдума, желаещи да се обособи новата община не получихме отговор как ще бъдат решени и нашите проблеми.

Единственият отговор беше – първо да се проведе референдума, а после ще се проведат избори, на които ще се предложи визията за развитие на новата община. 

А ние искахме яснота, искахме да бъде отговорено как ще бъдат разрешени всички онези наболели въпроси и проблеми, които ни вълнуват всекидневно: как да се погрижим за възрастното население в нашите селища, как да осигурим лекарска помощ при нужда, как да се справим в тежките условия, особено през последната година с прехраната и как да можем да работим за да се издържаме. Ние сме еднакво отдалечени както от Несебър, така и от Обзор. Но основната част от нас работят в Слънчев бряг и гр. Несебър и от първостепенно значение винаги е било придвижването до работните ни места. Транспорта, за да стигнем до работното си място и да се приберем по домовете си след края на работния ден сега се осигурява от Община Несебър. Личните ни лекари са в гр. Обзор, но никой от тях не идва до Баня, а всеки от нас пътува до тях както може. Изследванията, които ни се назначават се правят в гр. Несебър или к.к. Слънчев бряг. За да стигнем до там, Община Несебър два пъти седмично ни осигурява транспорт. 

Ако с. Баня стане част от Община Обзор, Община Несебър няма да има този морален и финансов ангажимент. В тежките месеци, а и години които предстоят и ще може ли бъдещата община Обзор, една нова община, която на този етап е неясно реално какви приходи ще има да ни осигурява този транспорт? 

По време на кампанията жителите на гр. Обзор споделиха за доста проблеми в града си, които не били решени. Как тогава и кога ще решат нашите? А с какви пари ще разполага нова община?
От Община Несебър изнесоха факти, 10 години назад, че гр. Обзор всяка година получава около 2 милиона лева повече отколкото внася в община Несебър.
Новата община освен проблемите, които трябва да реши естествено с пари, ще има и нови разходи.                                                                                                                                                                                           Откъде ще дойдат тези пари?Кметът на гр. Обзор твърди, че новата община може да събира 5-6 милиона. А защо досега не са събирани? Нали и кмета на гр. Обзор и служителите в гр. Обзор бяха и все още са служители на Община Несебър с изнесено работно място.

Защо в предходните години събираха между 2 и 3 милиона, а не 5-6 милиона? 

И как от тази или другата година вече ще ги събират?

  Защо досега гр. Обзор не събираше 5-6 милиона и с даваните от община Несебър 2 милиона всяка година не бяха решени проблемите на града?

Тези въпроси и трудните времена в които живеем предизвикват нашето безпокойство. Ние жителите на с. Баня сме трудови хора, печелим парите си с труд и знаем да ценим всеки лев. Точно затова когато ни обещават от всичко и по много ставаме подозрителни. 

А по време на кампанията обещанията бяха, че едва ли не ще ни засипят с пари.За да бъдем убедени в нещо, ние жителите на с. Баня, това нещо трябва да е реалистично. Както е казал народа – по добре врабче в ръката, отколкото орел в небето. 

Ако приемете решение за създаване на нова община обзор, с. Баня може да загуби и това което в момента има.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ
,
Както е казано в Конституцията – цялата власт произтича от народа и това е демокрацията. Волята на народа се изразява чрез гласуване – така се упражнява демокрацията.

Решенията се взимат с мнозинство – и това е демокрацията. Демокрацията обаче не означава заради по – голямата част от народа, по – малката част да бъде поставена в нищета и мизерия.  Молим да постановете решение, с което да не създавате нова община Обзор, или ако я създадете Ви молим да изключите с. Баня от нея. Ние сме жители на община Несебър и искаме да останем такива! Ние работим и градим домове тук. Всички сме едно семейство и всеки трябва да допринася за неговото добруване. Семейството затова е заедно, да понася и радости и скърби, и да остава сплотено, особено в трудните и тежки години, които предстоят на всички ни! 

След около месец предстоят парламентарни избори. Произнесете се преди 04.04.2021 год., като уважите молбата ни, и покажете преди парламентарни избори, които са по – важните за страната от един местен референдума, че за Вас са важни и „малките” трудови хора.