Безплатен скрининг за глаукома в МЦ “Оксиком” до 13 март

pregled1Кампания с безплатен скрининг за глаукома организира МЦ „Оксиком“ – Бургас, от днес до 13-и март. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда всяка година по инициатива на Световната глаукомна асоциация (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Скринингът в МЦ „Оксиком“ включва измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се включат в ежегодната кампания на здравното заведение, трябва да се запишат предварително на тел. 056/860 210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква.

Офталмолозите на МЦ „Оксиком“ препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане, тъй като това спомага за ранното диагностициране на болестта и започването на адекватно лечение.

Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Най-често причината за това е необичайно високо вътреочно налягане.

Много форми на глаукомата нямат ранна симптоматика. Болестта се развива постепенно, така че не може да забележите промяна в зрението, докато състоянието не се окаже в напреднал стадий. Заболяването е една от най-честите причини за необратима слепота в световен мащаб. В България между 70 000 и 80 000 души страдат от глаукома, като 50% от тях дори не знаят, че са болни, показват данните на Българското глаукомно дружество.

По данни на Световната глаукомна асоциация до 2040-а година случаите на диагностицирани с глаукома в световен мащаб ще достигнат 111,8 милиона души. Тъй като загубата на зрение в следствие на глаукома не може да бъде възстановена, от първостепенна важност е да се правят редовни очни прегледи, които включват измервания на очното налягане. Целта е установяване на състоянието в началните му етапи и назначаване на подходящо лечение.

Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.