26 март – Ден на Тракия

petrovaНа 26 март 1913 г.Българската армия  превзема Одринската крепост по време на Балканската война /1912-1913/. На този ден честваме подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета. 26 март е ден за почит към паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, пострадали от погромите, но намерили подслон в пределите на Отечеството и запазили родова си памет.

Малцина  знаят, че на 3 март 1897г., в Бургас, в Минковия хан на улица „Фердинандова”, при участието на легендарния капитан Петко Войвода и други именити българи, се провежда Учредителният конгрес на тракийските дружества. Поставено е началото на националното тракийско движение.

Традицията на българското население от района на Тракия, както и на цялата българска общественост да отбелязват този ден като празник, датират още от двадесетте години на XX век. Много по-късно, Постановление на МС от 2006г. определя 26 март за Ден на Тракия.

108 години ни делят от тези величави събития. Мечтата на дедите ни за Тракия- земя без граници, става осъществима чрез идеята за Обединена Европа. Ние, потомците на тракийските бежанци и всички българи, отдавайки почит към многобройните „геройства и мъченичества” – никога да не забравяме!

 

Фондация „25 века Поморие”