„Изправи се! Мутри вън“ е на път да вземе втори мандат от Бургаска област

1До края на деня се очаква нова политическа бомба – листата на Живко Табаков „Изправи се! Мутри вън“ е на път да вземе втори мандат от Бургаска област след преразпределението по системата Хеър-Нимайер, съобщава Флагман.

В понеделник вечерта протоколите от вота в Бургас бяха обработени на 100 % от Районната избирателна комисия и изпратени в ЦИК. Буквално на финалната права БСП отмъкна единия мандат от ГЕРБ с 57 гласа, заради най-големия си остатък.

Във всички предизборни щабове бяха убедени, че разпределението е следното – ГЕРБ – 4 мандата, „Има такъв народ“ -3, БСП -3, ДПС -2, „Демократична България“ – 1, „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 мандат. Данните, които имаше националният предизборен щаб на „Изправи се! Мутри вън!“ обаче показваха, че хората на Живко Табаков са с огромни шансове да вкарат втори човек от Бургас. В случая това е адв.Драгомир Ошавков, който може да се окаже големият щастливец и утре сутринта да се събуди като депутат. Той е адвокат от Айтос, областен лидер на “Движение 21” на Татяна Дончева

Резултатите трябва да бъдат обявени до края на деня, но от Оффнюз са ангажирали бившия говорител на ЦИК Цветозар Томов да изчисли разпределението на мандатите по многомандатни райони.

“Важно е да се каже, че докато ЦИК не обяви окончателните резултати, всякакви сметки са несигурни. Методът на Хеър-Нимайер е такъв, че дори промяната на един протокол може да промени реда и тотално да размести мандатите”, предупреждава Цветозар Томов.

Неговите изчисления показват, че „Изправи се! Мутри вън!“ вземат втори мандат в Бургас. Той е убеден в правотата си и очаква до края на деня ЦИК да оповестят решението.

Според изчисленията бургаската листа взема мандата на “Изправи се! Мутри вън!” от Плевен.

Системата Хеър-Нимайер понякога ражда подобни прецеденти, тъй като хората на Табаков ще са с два мандата при около 6 % или 10 хил.гласа подкрепа в Бургас, а Демократична България с 7,34 % или 12 хил.гласа- с 1. С два мандата при 14 % или 24 хил.гласа ще останат БСП.

Според Флагман  – “Изправи се! Мутри вън!” записа един от най-добрите си национални резултати в Бургаско.