Ваксината на “АстраЗенека” няма да се прилага на жени под 60 години

20a3602d02068028d2f9971c543f186eСлед заседанието на Националния ваксинационен щаб министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дават пресконференция за решенията за ваксинация с “Астра Зенека”.

Ангелов обяви, че Ваксинационният щаб е взел следните решения:

1. Ваксината на “Астра Зенека” няма да се прилага при жени под 60 -годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромоцитопения.

2. Всички лица, получили първа доза от ваксината на “Астра Зенека”, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

3. Лицата, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на “Пфайзер” – не по-рано от 84 дни от първата доза на “Астра Зенека”. Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

4. При лица, заболели от Ковид след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца, след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболедували от Ковид-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Хората, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране, уточни Ангелов.