“Росенец” вече официално е плаж

Плажът в „Росенец”, за който имаше масов протест през миналото лято, вече официално е плаж, съобщи Радио Бургас. Теренът, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица.

След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец”, в непосредствена близост до т. нар. летни сараи, е плаж, Агенцията по кадастър извърши замервания и изготви специализирана карта за морски плаж.

Заповедта за издаване на картата, както и предварителното ѝ изпълнение беше обжалвано от фирма „Стрейтлайн”, свързвана с Ахмед Доган и представлявана от арх. Калин Тихолов. Съдът вече е допуснал изпълнението ѝ, коментира депутатът от „Демократична България” Димитър Найденов:

„Вече в резултат на нашите действия от лятото насам и по наше искане този плаж фигурира в кадастралната карта като такъв. И по-важното, което е – това е част от моята стратегия да поправя грешката си с гласуването на Общинския съвет от 28 април 2020 г. и обещанието, което поех тогава, да направя всички възможно да върна пътя на гражданите на Бургас”.

Решението е окончателно, поясни Димитър Найденов и пътят до плажа трябва да бъде запазен. Сега предстои да се издаде акт за държавна собственост и ивицата да бъде категоризирана от Министерството на туризма.