Приключиха консултациите на президента с 6-те формации от новия парламент

rumen-radevПриключиха  консултациите между президента Румен Радев и избраните 6 партии в новото Народно събрание.за съставяне на ново правителство.

До обяд държавният глава проведе срещи с представители на  ГЕРБ-СДС,  “Има такъв народ”  и БСП, за които вече информирахме, а след обяд с ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Ето как минаха последните три срещи:

С представители на ДПС

“Знаете, че днес са в ход консултации с парламентарните групи. Знаете колко са значими предизвикателствата пред България, а те изискват най-бързо оперативно и отговорно правителство. Радвам се, че вашата партия е тук, защото разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия, да се намери верният баланс между необходимостта от законодателни промени и съставянето на правителство. Също така в никакъв случай не искам да създавам убеждение, че тикам този процес в някаква посока, но съм длъжен да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Пред вас също стои въпросът, при определена хипотеза, за трети мандат”, заяви в началото на срещата Румен Радев.

“Ние от страната на ДПС имахме възможност още след изборите да изразим оценката си за проведените избори и сега можем пак да я повторим. Ние разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна. Да спрем омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката. Да възстановим политическата нормалност и демокрацията в България. И да дадем рестарт на държавността”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Последните 4 години ние не се спряхме да повтаряме, че е нужен диалог между институциите, политическите партии, за да има нормалност в политиката. От друга страна предметът на днешните консултации е във връзка с евентуално съставяне на бъдещо правителство. Ние от ДПС имахме възможност да си кажем мнението, че ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха последните избори – едната загуби над 300 хил. гласа и 20 мандата, другата загуби над 450 хил. гласа и 37 мандата. Ние имаме скромен ръст на изборните резултати – имаме повече гласове с 20 хиляди и 4 мандата повече. Ние бихме подкрепили правителство, предложено от трите нови партии в Народното събрание, но с евентуални приоритети”, каза Карадайъ.

“Като първи посочихме борбата с ковид кризата или социално-икономическите мерки, както и ускорена ваксинация. Като втори посочихме изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост. За нас е важен приоритет достойното ни членство в евро-атлантическите структури. Ако разчитаме за един по-сериозен период на мандат на следващо правителство, ние трябва да видим и програмата за ускорено икономическо развитие на България. Трябва да имаме ускорено икономическо развитие. Според ДПС България трябва да има поне 3 пъти по-ускорено икономическо развитие. Ние оставаме на тези наши позиции и очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство”, заяви председателят на ДПС.

С “Демократична България”

Считаме, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат. Втората по големина политическа сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяна. Отговорността е възложена на “Има такъв народ”.

Това каза на излизане от консултациите при президента Румен Радев председателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Нашият водещ въпрос не е може ли да бъде излъчено правителство, мнозинство за каквото и да е правителство в този парламент ще се намери, даже много по-голямо отколкото би могло да се очаква, големият въпрос е: Може ли това правителство да свърши работа и то точната работа”, коментира Иванов.

Ако от “Има такъв народ” потърсят подкрепата на “Демократична България”, тя ще бъде готова да влезе в отговорни и конструктивни разговори на база на тяхната визия какво би могло да бъде новото управление, каза по-рано пред държавния глава Христо Иванов.

“На този етап здравата основа, върху която трябва да се разсъждава и върху която трябва да фокусираме усилията си за отговорен опит да излъчим управление, е мандатът на втората политическа формация. Тези, които искаха промяна, в своето мнозинство избраха да възложат надеждата си за реализиране на ново управление на “Има такъв народ”, допълни той.

По думите му, “Демократична България” има своята амбициозна визия за решаване на трите кризи, пред които е изправена България – здравна, икономическа и криза на държавността.

“Избирателят отреди на “Демократична България” петото място в парламента. Това място е силно подобрено от гледна точка на досегашните ни резултати и очакванията, които бяха формирани. Ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това място ни отрежда сред онези субекти, които биха могли да имат първостепенна роля в претендирането за мандат, който вие да им връчите”, каза още Иванов, обръщайки се към президента.

Според Иванов, тази криза нито започва, нито свършва с това управление и: “трябва да съумеем не просто да приключим десетгодишното управление на Борисов и да излезем и да си отдъхнем от това несъмнено, но и да видим в дълбочина, в корена онези предпоставки институционални и конституционни, които са направили възможни дефицити, за да намерим трайно решение”.

С „Изправи се! Мутри вън!”

“Вие сте последната парламентарна група в този график, но вашето присъствие а тзи консултации е изключително важно във ваше лице една голяма част от българите търсещи по-силна социална защита и справедливост намериха своето представителство в българския парламент. Вашият глас, мнение и експертиза са важни”. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с парламентарната група на „Изправи се! Мутри Вън!” за съставяне на ново правителство.

Вие вляхте в парламента нова енергия и страст, това е добре, защото дебатът трябва да се води там, където му е мястото – българският парламент. Разчитам и на вашия опит като народни представители, юристи с богат опит, така че търсим баланса, изтъкна президентът.

Приветстваме прозрачността, с която президентската институция провежда процеса на консултации. Нашата парламентарна група е парламентарна група, респективно платформа, на обикновените хора, на гражданите. Изпратени сме в парламента да защитаваме техните интереси, заяви председателят на ПГ на “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова.

Ние няма да подкрепяме правителство, излъчено от г-н Борисов и от ПП ГЕРБ, защото българският народ с вота си поиска промяна, а не за възпроизвеждане на статуквото. Бихме подкрепили кабинет с участието на партиите на протеста – “Има такъв народ” и “Демократична България”, още повече, че и в предизборната кампания и първите ни съвместни действия в парламента имаме пълно разбирателство по отношение на необходимостта от извършване на дълбока съдебна реформа, промени в изборните правила и ясна подкрепа за българския бизнес.

Евентуалното връчване на третия мандат е слабо вероятно да бъде насочено към нашата парламентарна група. Третият мандат би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на партиите на формациите на промяната. Ваша е оговорността на кого ще връчите третия мандат, заяви още тя.