„Хоро край поморийския бряг“ ще се проведе за 12-ти път

horo812-тият фестивал на Клубовете за народни танци „Хоро край поморийския бряг“ ще се проведе  в Поморие на 19 юни 2021 г., от 16.00 ч.

35 клуба от страната ще се хванат за ръце и заедно ще изиграят някои от най-красивите български народни танци. Надиграването ще се състои на централния площад в Поморие в рамките на фестивала „Хоро край поморийския бряг“.

Жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на българските традиционни хора от Северняшка, Тракийска, Пиринска, Добруджанска и Шопска област.

Събитието ще започне в 16:00 часа с дефиле на танцовите клубове от началото на пешеходната зона до площад „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще започне надиграването. Съставите ще демонстрират майсторски умения в хорото, както с масов танц, така и самостоятелно.

Основната  цел  на фестивала е представяне  на красотата, богатството и уникалността на българския танцов фолклор.  Фестивалът няма състезателен характер. Участниците имат възможност да покажат своите танцови умения, да намерят приятели от различни танцови клубове, да се потопят в магията, наречена български фолклор, техните ръководители да споделят и обменят опит за своята работа. И не на последно място- да опознаят древния и съвременен град Поморие.

Над 700 участници ще се хванат ръка за ръка, за да извият най-дългото „Хоро край поморийският бряг“. Българските народни танци ще разлюлеят площада в Поморие на 19 юни, когато ще се проведе XII Фестивал на клубовете за народни танци.