Бургаски оперни певци отбелязват Деня на Европа

pesnite-na-evropaТочно на 9-ти май, неделя, дата, която отбелязваме като Деня на Обединена Европа, солистите на Държавна опера – Бургас са подготвили богата концертна програма, включваща произведения из вокалното творчество на европейски композитори, обединена под надслов „Песните на Европа“. Концертът е от 19 часа, в залата на Бургаската опера. 

Денят на Европа, честван на 9-ти май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по онова време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това обединение на страните членки, което днес наричаме Европейски съюз. Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

Миналата, 2020-та година, поради пълното затваряне на културните институции, Бургаската опера участва в онлайн предаването, посветено на Деня на Европа – „Бургас е надежда“, инициатива на Община Бургас и Веселин Пренеров, председател на Комисията по култура към Общинския съвет и изпълнителен директор на RN Mediagroup. В концерта участваха солистите на Държавна опера – Бургас  Мария Цветкова-Маджарова, Яни Николов, на рояла – Райна Попова. Те отправиха и свои послания за повече надежда във времена на изпитание за цялото човечество.

Тази година, за щастие, обективните обстоятелства са по-благосклонни и празничният концерт ще се случи на живо. В програмата, включваща известни произведения от песенното творчество на европейски творци, участват солистите: сопраното Мария Цветкова-Маджарова /тя ще представи песни от Фредерик Шопен, Франц Шуберт, Едвард Григ, Любомир Пипков и Георги Златев Черкин/, Нона Кръстникова, сопран, ще изпълни вокални произведения на Енрике Гранадос, Бах-Гуно и Янис, мецоспраното Йоана Кадийска ще изпее композиции от Курт Вайл, Франц Шуберт и Мануел де Фая. Тенорът Яни Николов ще представи произведения от Франческо Паоло Тости и Чезаре Андреа Биксио. Баритонът Бранимир Недков е подготвил вокалната композиция с философско звучене „Побързай, Кронос“ от Шуберт, а басът Костадин Мечков ще песни от Йоханес Брамс и Добри Христов. Солистите ще представят и общи изпълнения. На рояла ще бъдат пианистките Дария Кръстева и Нина Райхел. Между вокалните произведения, подбрани за концерта, ще прозвучат и солови изпълнения на пиано – като елегантна добавка към изисканата програма. Като блестяща кода на концерта с празнично заглавие и послание ще бъде може би популярната „Ода на радостта“ от 9-а симфония от Лудвиг ван Бетовен, която е и химн на Обединена Европа. Химнът на Европа ще бъде изпълнен от всички участници в концертната проява.

Билети за концерта „С песните на Европа“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 50 %.