В УМБАЛ Бургас пристигна фризерът за замразена кръвна плазма, купен със средства на Община Бургас

frizer1-1Биомедицински еко фризер за съхранение на замразена кръвна плазма, за който Общински съвет Бургас спешно отпусна средства по искане на кмета Димитър Николов, пристигна в УМБАЛ Бургас. Той вече е инсталиран и  зареден с първите количества реконвалесцентна и прясно замразена плазма. Цялата процедура от решението на общинския съвет, през отпускането на средствата, покупката и пристигането му, трая по-малко от два месеца. Най-голямо забавяне е имало на митницата, но и там болницата е получила съдействие за по-бързото обработване на пратката, която пристига от Нидерландия.

 „Благодаря на всички служители на Община Бургас, които съдействаха това да се случи възможно най-бързо. Благодаря на кмета и общинския съвет, които реагираха на нашата молба. Имахме голяма нужда от този фризер, защото ни беше трудно да съхраняваме и разделяме различните видове плазма“, каза началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова.

Екофризерът е японско проиводство, с обем от 479 литра. Работи на два отделни кръга, поддържа температура -40 градуса. Двете му отделения могат да се размразяват независимо едно от друго. Снабден е с дистанционни алармени контакти и система за самодиагностика. В него се съхранява кръвната плазма от бургаски дарители. Плазмата се произвежда в Кръвния център в Стара Загора и се изпраща в Бургас няколко пъти седмично. Добрата техника за съхранението й спестява време за транспорт и позволява бързо да бъде прелята на нуждаещи се.