Набират културни проекти в община Поморие

obshtina

Общински фонд „Култура” започва набиране на предложения за съфинансиране на културни проекти, които не са включени в Културния календар на Община Поморие.

Предоставянето на финансови средства има за цел да подкрепи и стимулира създаването на културен продукт, реализирането на културни събития, разпространението и промотирането на произведения от различни видове изкуства, чрез подпомагане на културни институти, творчески формации, индивидуални професионални творци, сдружения и организации.

Краен срок за подаване на документи – 30.06.2021 г.

Краен срок за разглеждане на предложенията – 31.07.2021 г.

Срок за изпълнение на проектите – 31.12.2021 г.

Проектите се подават в Центъра за административно обслужване, Деловодство, всеки работен ден от 08:30 до 17:00 часа.

МЕТОДИКА ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И КРИТЕРИИТЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ОТ ОБЩИНСКИ ФОНД „КУЛТУРА“ЗА СЪФИНАНСИРАНЕ НА КУЛТУРНИ ПРОЕКТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ
Приета с Решение на Общински съветПоморие No 502/27.05.2021г
І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. С тази методика се определят условията, редът и критериите за предоставяне на финансови средства от бюджета на Община Поморие, за реализиране на културни проекти на територията на Община Поморие, които не са включени в Културния календар на общината и се реализират от организации и артисти на свободна практика от Община Поморие или от друго населено място в страната, при условие, че последните, при осъществяването на проекта ще включат творци, развиващи културна дейност на територията на Община Поморие.
Чл. 2.Предоставянето на финансови средства има за цел да подкрепи и стимулира създаването на културен продукт и реализирането на културни събития, съответстващи стратегията на Община Поморие за развитие на културата,с оглед изпълнение на следните задачи:
1. подпомагане на културни институти, творчески формации, индивидуални професионални творци, сдружения и организации в това число и организации с нестопанска цел в създаването, разпространението и промотирането на произведения от различните видове изкуства
;2. насърчаване развитието на конкурентноспособен културен продукт чрез равнопоставеност на различните субекти, прозрачност и конкурсно начало;
3. стимулиране развитието на гражданската инициатива в областта на културата и изкуството;
4. стимулираневъвеждането на иновативни практики в създаването и разпространението на културния продукт;
5. стимулиране въвеждането на съвременни образователни практики, насочени къмразвитието на аудитории в областта на културата;
6. насърчаване международните контакти и обмен в областта на културата и изкуството;
7. подкрепа на инициативи, съответстващи на изпълнението на стратегията на Община Поморие за развитие на културата.
Чл. 3.Размерътна средствата за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата сеопределя и приема от Общински съвет Поморие в съответствие с бюджета на Община Поморие.Финансовите средства се предоставят след провеждане на конкурс, проведен по реда и при условията на тази методика, като до участие се допускат проекти, допринасящи за осъществяване на една и/или няколко от следните цели:
 1.Създаване, съхраняване и разпространение на произведения на изкуството и културата;
2.Промотиране на културни продукти;
3.Образователни и обучителни инициативи в областта на изкуството и културата
4.Проекти, представляващи или използващи експериментални форми в изкуствата;
5.Артистични проекти в нестандартни пространства или иновативна интерпретация на познати такива;
6.Културен обмен на национално и международно ниво.
ІІ. УСЛОВИЯ ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ
Чл. 4.По реда на тази методика, Община Поморие подпомага осъществяването на културни проекти, които отговарят на следните условия:
1. Ще се представят за първи път на територията на Община Поморие, освен в случаите на мултиплицирани издания на дългогодишни проекти.
2. Организатор, който е културна организация, по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата или индивидуален артист на свободна практика, развиващ културна дейност в Поморие или от друго населено място в страната, при условие че кандидатитепри осъществяването на проекта ще включат творци, развиващи културна дейност на територията на Община Поморие.
3. Организаторът участва в реализирането на проекта с не помалко от 20% от стойността му. В тази стойност влизат задължително и очакваните приходи, получени от продажбата на билети, като част от общия бюджет за съответното събитие по проекта, който организаторът подава до експертната комисия.
4. Предоставените от общината средства ще се разходват за:
а. възнаграждения на екипи по реализацията на проекта
б. изработване на рекламни и информационни материали
в. административни разходи, но не повече от 5% от предоставената сума
г. транспортни и командировъчни разходи
д. наем на зали и оборудване
е. други, присъщи за реализацията на проекта разходи
Чл. 5.(1) До участие не се допускат проекти, подадени от лица, които:
1. са в ликвидация или са в производство по несъстоятелност;
2. имат финансови задължения към държавата или Община Поморие, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, освен ако компетентен орган е допуснал разсрочване на задълженията;
3. са осъдени с влязла в сила присъда за престъпление против собствеността, освен ако са реабилитирани;
4. са подпомагани за същия проект по други програми на общината и/или друг финансиращ орган, освен в случаите на мултиплицирани издания на мащабни проекти;
5. не са изпълнили условия по предходно финансиране;
(2) Изискванията по ал.1, т. 3 сеотнасят и за лицата, представляващи кандидатстващата организация.
(3) Липсата на обстоятелствата по чл. 5 ал. 1, т. 13 се декларира от кандидата при подаване на проектното предложение. Кандидат, чието проектно предложение е одобрено за финансиране, е длъжен в срок от четиринадесет дни от публикуване на Решението на Експертната комисия на сайта на Общински съвет Поморие и на Община Поморие, раздел Култура да предостави надлежните документи, удостоверяващи
 липсата на обстоятелствата по чл. 5 ал. 1, т. 13. В случай, че исканите документи не се предоставят или те не доказват липса на обстоятелствата, класирането на проектното предложение се анулира.
(4) Липсата на обстоятелствата по чл. 5, ал. 1, т. 45 се проверяват на ниво оценка на допустимостта от Експертната комисия.

(5) При настъпване на промени по обстоятелствата, удостоверени с документите по чл. 5, ал. 1, кандидатът е длъжен да уведоми Експертната комисия в 7 дневен срок от промяната.

Чл. 6.По реда на тази методика не се финансират дейности, свързани с:

1. индивидуални проекти за обучение и специализация.

2. закупуване на дълготрайни материални активи и оборудване, които не са необходими за пряката реализация на проекта.

3. данъци и такси извън пряко възникналите от дейностите по проекта

4. банкови такси и разходи, свързани с гаранции.

5. разходи, извършени преди сключването на договора за реализацията на проекта.

Чл. 7.Размерът на финансовото подпомагане за проект е до 80% от общата му стойност,съобразено сбюджета на Община Поморие за съответната година.

Чл. 8.(1) Всяка организация или индивидуален артист могат да кандидатстват само с един проект в една сесия.

(2) Всяка организация или индивидуален участник не могат да кандидатстват по този ред в повече от една сесия за календарната година.

ІІІ. ПОДАВАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ, РАЗГЛЕЖДАНЕ И ОЦЕНКА НА ПРОЕКТИТЕ

Чл. 9.Организационноадминистративното обслужване на Програмата се извършва от Дирекция „Хуманитарни дейности“ при Община Поморие.

Чл. 10.Лицата, желаещи да получат финансови средства от Община Поморие по реда на тази методика, подават заявление по образец до Кмета на общината и следните документи, в 5 екземпляра:

1.Заявление за кандидатстване и попълнен образец на Бюджет на проекта;

2.Доказателства, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 4, т. 2 от настоящата методика;

3.Документи, удостоверяващи осигурено съфинансиране, в случай, че има такова;

4.Декларация, удостоверяваща нефинансов принос в проекта, ако има такъв;

5.Писма за подкрепа от партньорски организации или специалисти в областта на изкуствата и културата, в случай, че има такива;

6.Допълнителна информация по проекта, за която не е предвидено място във Формуляра за кандидатстване;

7.Други документи, по преценка на кандидата.

8.Кандидатите, изрично посочват в документацията, желанието си да представят лично проекта си пред комисията в деня на заседанието по оценка.

Чл. 11.Документите за кандидатстване се подават в деловодството на Община Поморие

Чл. 12.Сесиите за приемане на проекти се осъществяват, както следва:
1.Сесия 1 краен срок за подаване на документи 31март. Краен срок за разглеждане на предложенията 30 април. Срок за изпълнение на проектите 31декември.
2.Сесия 2краен срок за подаване на документи 31май. Краен срок за разглеждане на предложенията 30 юни. Срок за изпълнение на проектите 31 декември.
3.Сесия 3краен срок за подаване на документи 30 септември. Краен срок за разглеждане на предложенията 31 октомври. Срок за изпълнение на проектите 31 март, следващ годината на кандидатстване.
Чл. 13. Орган на управление на целевите средства е ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ.
Чл. 14.(1) Експертната комисия се състои от 7 члена и се назначава със заповед на кмета на Община Поморие. (2) Петима от членовете на комисията са постоянни за календарната година, а двама от членовете са външни консултанти и/или експерти и се избират за всяка отделна сесия по чл. 12 от настоящата методика
(3) В състава на експертната комисия се включват :
1.Председател на Експертната комисия зам.кмет на Община Поморие;
2.Директор дирекция „Хуманитарни дейности“ ;
3.Експерт от дирекция „Хуманитарни дейности“;
4.Общински съветник, представител на ПК Образование, култура, вероизповедания, здравеопазване;
5.Представител на държавна или общинска културна институция от Община Поморие, който да е част от творческия или мениджърски екип на организацията;
6.Външен консултант представител на творчески съюз, неправителствена организация или професионален творец на свободна практика от Община Поморие
7.Експерт специалист в сферата на изкуствата, културата, културния мениджмънт, културната политика от регионална величина
(4) Външните консултанти и експерти в комисията се назначават по предложение на постоянните членове на Експертната комисия
(5) Постоянните членове на Експертната комисия вземат решение за конкретни експерти и външни консултанти въз основа на предложения, постъпили от нестопански организации в областта на изкуствата и културата и индивидуални артисти от Община Поморие
(6) Представителите на нестопански организации в областта на изкуствата и културата и индивидуални артисти от Община Поморие могат да предлагат експерти и външни консултанти на Експертната комисия с официално писмо до Кмета на Община Поморие.
(7)Постоянният състав на експертната комисия оповестява изборът на външни консултанти и експерти при обявяване на всяка проектна сесия.
 (8) По предложение на Експертната комисия, Кметът може да назначи допълнителни експерти за оценка на специфични области в проектните предложения;
(9) Поканените за участие в комисията експерти нямат право да участват с проект в сесията, която оценяват
Чл. 15. (1) Членове на експертната комисията и привлечените външни експерти за оценка на проектите не могат да бъдатлица, които са:
1. съдружници,членове на управителни или контролни органи на юридически лица, подали документи за участие в процедурата;
2. свързани лица или такива, които имат родствени отношения по права или съребрена линия;
3. при които е налице конфликт на интереси;
(2) За наличието или липсата на обстоятелства по ал.1 членовете на експертната комисията подписват декларация след получаване на списъка с участниците и на всеки етап от процедурата, в случай, че настъпи промяна в декларираните обстоятелства.
(3) Членовете на комисията и консултантите са длъжни да пазят в тайна обстоятелствата, които са узнали във връзка със своята работа в комисията.
Чл. 16. (1) Експертната комисия:
1. заседава при кворум 2/3 от общия състав на комисията и взема решения с обикновено мнозинство.
2. приема и представя в Общински съвет годишния отчет за финансираните проекти.
3. взема решения с обикновено мнозинство по всички други възникнали, но нерешени в настоящата методика въпроси.
4. При необходимост от уточнение или коментар по параметрите на кандидатстващ по програмата проект, Експертната комисия може да изиска среща с ръководителя или упълномощен представител на проекта в рамките на 5 работни дни след заседанието на комисията.
5. Взима решение на първото си заседание за допускане на кандидатите, заявили лично представяне на проекта си пред комисията в деня на оценяването. Експертната комисия изработва вътрешни правила за работа, в които се регламентират условията за представянето на проектите.
Чл. 17.(1)Класирането на проектите се извършва в срок до 20 дни след крайния срок за подаване на проектите.
(2)Класирането на проектите се извършва съгласно одобрените и обявени правила за оценяване на проектите.
Чл. 18. (1)Комисията изготвя протокол с писмено становище за всяко проектно предложение на база критериите, приети с настоящата методика.
(2)В Протокола се отразява резултатът от извършената оценка, критериите за класирането на предложените проекти, както и мотивите за корекции или редукции на бюджетитена проектите, когато такива са извършвани.
(3)В протокола задължително се описва редът на извършването на оценката, мотивите за класирането на проектите и списъкът на одобрените проекти.
(4)Протоколът се подписва от всички членове на Експертната комисия.
Чл. 19. В срок до7дни от заседанието, комисията представя на Кмета на Община Поморие или на упълномощено от него лице, протокола с класирането на проектните предложения за утвърждаване.
 Чл. 20. В срок до 10 дни след обявяване на резултатите всеки кандидат може да се запознае с таблицата за оценка на своето проектно предложение и/или становището на комисията по своето проектно предложение.
Чл. 21Списъкът с одобрените за финансиране проекти от „Фонд Култура”, се публикува на електронната страницана Община Поморие.
Чл. 22. В срок до 20 дни след обявяването на резултатите, Кметът на Община Поморие или упълномощено от него лице, сключва договори с организациите или кандидатите, чиито проектни предложения са одобрени за финансиране по програмата.
ІV. КРИТЕРИИ ЗА КЛАСИРАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА
Чл. 23. Оценката на проектните предложения се извършва по следните критерии:
КРИТЕРИИ     Максимален брой точки
Технически критерии
Организационна и техническа обезспеченост /човешки ресурс, техника, инфраструктура и др.- 5
Постижимост на поставените цели- 5
План за реализация на проекта- 5
Художествени критерии
Оригинална творческа концепция-10
Иновативност-10
Художествена стойност-10
Чл. 24. Всеки член на комисията оценява индивидуално кандидатстващите проекти по таблицата с критерии, като максималният брой точки за един проект може да бъде 45.
Чл. 25.Общата сума за финансиране на проекти за всяка сесия, утвърдена с бюджета на Община Поморие за текущата година, се разпределя от експертната комисия по реда на класирането на проектите, съобразно заявените от кандидатите бюджети.
Чл. 26.Община Поморие превежда по сметката на одобрените кандидати 70% от одобрената за финансиране сума до 20 дни след подписване на договорите за финансиране. Останалите 30% от одобрената за финансиране сума се превежда в срок от 20 дни след успешното приключване на проекта и одобрени финансов и съдържателен отчети от постоянната експертна комисия.
Чл. 27.Всяка организация или кандидат,одобрен/а за финансиране по Програмата, е задължена да отпечата логото на Община Поморие във всички рекламни материали по проекта и да изпише „Проектът е финансиран със съдействието на Община Поморие”.
V. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТ, МОНИТОРИНГ И ОТЧЕТНОСТ
Чл. 28. Условията за финансово подпомагане от Община Поморие по реда на тази методика и тяхното отчитане се уреждат с договора.
Чл. 29. Получателят на финансирането:
1. отговаря за цялостното изпълнение на проекта;
2. отговаря за добросъвестното изпълнение и незабавно информира Председателя на експертната комисия за възникнали злоупотреби и/или съществени промени на проектното предложение.
3. по ясен начин указва, че финансирането на проекта се осъществява с подкрепата на Община Поморие.
4. участва в приемането на дейностите по проекта.
5. съдейства за извършването на проучвания за резултатите от изпълнението на проекта.
Чл. 30.Експертната комисия осъществява качествен контрол върху реализацията на финансираните проекти като попълва бланка за оценка на проекта в срок от 1 месец след неговата реализация.
Чл. 31. (1) Финансираните по реда на настоящата методика организация или индивидуален участник се задължават да предоставят Съдържателен отчет и Финансов отчет по проекта в рамките на 1 месец след неговото приключване.
(2) Съдържателният отчет включва описание на протичането на проекта и постигнатите резултати, въз основа на заложените в проектното предложение цели, като включва описание на извършените дейности, настъпилите промени /ако има такива/ причините за тях и как са били преодолени, постигнатите резултати и индикатори за оценка изпълнението на проекта /посетеност, обществен отзвук, медийно покритие и т.н./. Към писменото описание се прибавя и илюстративен материал /фотографии, видео, статии в медии и др./Позволено е и подаването му на магнитен носител.
(3) Финансовият отчет включва опис на направените разходи по пера, съгласно перата в бюджета на проектното предложение. Към описа се прилагат копия от всички разходни документи, заверени с „Вярно с оригинала“, печат и подпис на материално отговорното лице на организацията или физическото лице, подало проектното предложение.Позволено е и подаването му на магнитен носител.
Чл. 32. Организациите или участниците, които са получили средства от общинския бюджет отчитат и доказват пред Община Поморие целесъобразността на разходваните средства, съгласно изискванията на Закона за счетоводството и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.
Чл. 33. (1) Община Поморие упражнява контрол върху изразходването на средствата, отпуснати от Общината, като има право да изисква всички необходими счетоводни документи, информация за дейността и да извършват проверка на място.
(2) Лица, които са използвали финансовите средства не по предназначение, са длъжни да ги възстановят в пълен размер.
Чл. 34. Изпълнителите на проекта са длъжни да съхраняват документацията за срок от пет години след приключване на изпълнението на проекта.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§1.С оглед на кратките периоди за кандидатстване по настоящата методика през 2021, Сесия 2е със следните срокове:
Краен срок за подаване на документи 30.06.2021г.
Краен срок за разглеждане на предложенията 31.07.2021 г.
 Срок за изпълнение на проектите 31.12.2021