Социалният министър: Никой няма да ни спре парите от ЕС

galab-donevЗасега няма индикации за спиране на еврофондове за България заради наложените санкции по американския закон “Магнитски”. Ние сме може би първата държава в ЕС, която започна да прилага решение по закона ”Магнитски”,  заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.

“Това, което сме направили, е да защитим държавните предприятия, за да не се допускат никакви отношения с лицата, посочени в списъка със санкции от САЩ”, посочи още той.

Служебният кабинет по думите му е приело решение, с което се създава постоянна работна група между МВР, НАП, ДАНС и Министерството на финансите, които да изготвят и поддържат актуален списък с всички юридически и физически лица, засегнати от американските санкции.

“Важно е какво българската държава ще направи след тези публикации. Действията по този въпрос се следят доста добре от чуждите дипломати. Оценките, които дават за действията на правителството и институциите, ще повлияят и на оценките, които се дават на България”, смята още Донев.

Относно обвиненията на Митов, че сегашният кабинет се опитва да замени едни корупционни схеми с други, вицепремиерът заяви – всичко, което кабинетът върши още от първия ден е прозрачно и професионално да работи в интерес на българските граждани.

Социалният министър посочи, че не са констатирани груби нарушения в дейността на ведомството. Той посочи, че служебното правителство е изготвило програма за 2.5 милиарда лева, с които да бъде подкрепен бизнесът чрез кредити приз търговски банки като държавата става гарант за тях.

“Тези нови мерки все още са в проектен етап. За всяка една от тези мерки ще бъде необходима нотификация от държавата пред ЕК, това ще са мерки, които да подпомогнат бизнеса и заетостта през есенния сезон”.

Донев уточни, че за да бъдат ефективни мерките, трябва да бъдат разработени в няколко варианта, в зависимост от конкретната ситуация на развитие на пандемията.

“Досегашните мерки, прилагани от началото на пандемията, дават добър резултат по отношение на запазването на заетостта. Към днешна дата безработицата в страната е на ниско ниво, върнахме се на нима от преди Covid пандемията”, посочи служебният социален министър.

Проблемно е намирането на пари за добавката от 50 лева на пенсиите, каза министър Донев и обясни, че тези пари не са планирани като разход в бюджета на ДОО. Той подчерта, че служебното правителство ще спази ангажимента си да дава тази добавка към пенсиите до края на мандата си.

“Увеличението от 5% на пенсиите няма да е еднакво за всички”, обясни Донев.

1 коментар

  1. Не може да има, защото въпросния "Закон" няма правна основа! Интересно ми е твърдението на някои, че той бил "изпипан", и атакуването му пред Съд е безсмислено!
    Другото интересно е, че този "Закон" е против корупцията, но в списъка липсват лица заемащи висши държавни длъжности!
    Колкото, и да не тая симпатии към Шиши, той ли е олицетворението на корупцията в Държавата (Държавните Институции)?
    Държавните предприятия са в основата на корупцията господине! Пример е Автомагистрали!