Поморие – столица на православната музика

otkrivane6Радостно е, че днес отново можем да сме заедно. Православната ни вяра, милосърдието, обичта и най-вече музиката е това, което ни свързва. Нека Божието благословение да пребъдва над всички ни.  С тези думи Н. В. Пр. Старозагорски митрополит Киприан поздрави участниците и гостите на 17-то издание на Международния православен фестивал „Света Богородица – Достойно есть”. „Тъжна беше изминалата година за всички ни. Нямаше го фестивала, но имаше нашата взаимност. И ние не се забравихме, и отново сме заедно в името на Майката Божия, в името на Православието, в името на нашата обич към Господа Иисуса Христа“.

otkrivane10От името на Българския патриарх Неофит високопреосвещеният митрополит изказа неговата огромна радост и благословение за събирането отново в името Божие на всички в този придобил международен авторитет певчески форум. Защото „бидейки заедно означава, че ние сме силни в своята вяра и своята любов, и най-вече в любовта, която винаги ще ни укрепя – любовта един към друг“. И призова Божието благословение над всички „за много и благодатни години“ .

Архиереят домакин на форума, Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, прочете официално поздравително слово, в което подчерта значението на божествените химни за възкачването на душата по пътя на спасението. Защото те се раждат от божествената топлина по този път. И „учейки се да пееш, трябва да се учиш и да слушаш. В противен случай си оставаш глухоням (за божественото)“. (Цялото слово може да прочетете в следващата новина).

От името на Ректора на Киевската духовна школа Негово Преосвещенство Сгуревски епископ Амвросий, приветства фестивала и посочи, че св. Братя Кирил и Методий са тези, които са завещали на славяноезичните народи да пребъдват в единство на православната вяра.

otkrivane7Музикалният директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова развълнувана пое микрофона и обръщайки се към патроните на фестивала, духовенството, официалните присъстващи лица и всички участници, изрази своята дълбока удовлетвореност от сбъдването през тази година на „този чакан и обичан духовен празник“. И благодари за решението и подкрепата им той да се възроди.

Единадесет хора от България, Русия и Украйна се включиха в тазгодишното издание на православния форум, който започна с молебен и празничен водосвет, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, Агатополския епископ Иеротей и Згуровски епоскоп Амвросий – заместник-ректор на Киевската духовна академия и семинария.

otkrivane1„Щастлив съм, след едногодишно прекъсване, да ви приветствам с добре дошли в Поморие на Международния фестивал на православната музика. На всички желая много здраве, успехи, но и много вяра, защото с вяра в сърцето и с любов към Бога, светът е по-добър.”, каза кметът Иван Алексиев преди официално да открие 17-ия Фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть” 2021 в Поморие.

Приветствие към участниците и организаторите на фестивала поднесе и областният управител на област Бургас проф. д.н. Мария Нейкова: „Събитието е специално, защото то събира хора от различни страни, обединени от най-важното – вярата, изкуството, приятелството. Човек е съвкупност от емоции, радва се, тъжи и в тъгата си има нужда от упование. А упованието най-често и най-естествено намираме във вярата и в музиката. Убедена съм, че изявите ви ще бъдат повод много хора да поспрат в натоварения ден, ще послушат, ще премислят, ще си отделят време за важните неща, за ценностите залегнали във вярата ни“

juriМузикален директор е г-жа Йорданка Панчева-Туджарова. Почетен председател на фестивалния секретариат е доцент протопсалтът Димитър Димитров. Негов председател е Н.Впр. Старозагорският митрополит Киприан. Членове са иконом Кирил Попов, проф. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева.

Вечерта на празничния ден в прослава на ангеловъзпятата богородична икона „Достойно есть“, 11 юни, веднага след тържественото откриване в почти семейна атмосфера на дружелюбност и взаимност бе поставено началото на Първия фестивален концерт от Седемнадесетото издание на църковния певчески форум. Фестивалното жури зае своето място на първата редица и с внимание прослушваше изпълненията.

koncertС нескривано вълнение концертът конферираха г-жа Йорданка Панчева-Туджарова и Таня Никлева-Владева. В края на всеки представил се хор бяха връчвани грамоти за участие от името на председателя на храма протойерей Борис Георгиев. Фестивалът е до 13 юни, а божествените песнопения на хоровете  се провеждат в храм „Свето Рождество Богородично”

В първия ден всички представили се хорове бяха от категория 1 – Православни църковни хорове. А именно: църковен хор при храм „Успение Богородично“, Ботевград, с диригент Милена Спасова; ансамбъл „Херувими“ при храм „преображение Господне, Поморие, с ръководител Рада Джафарова-Петрова; дамски хор „Благовестие“ при храма домакин „Рождество Богородично“, Поморие, с диригент Йорданка Панчева-Туджарова и църковен хор „Благовещение“ при храм „Св. Троица“, Ловеч, с диригент Доротея Динкова.

 

blagovestie

През втория фестивален ден,  12 юни 2021 г. /събота/ концертите са два.

Първият е от 15.30 ч., с участието на хоровете:

  1. Камерен хор „Кантикус Де Орис“ – Пловдив, България, кат. 3, Диригент: Дорис Хофман
    2. Ансамбъл при храм „Св. Великомъченик Панталеймон“ – Москва, Русия, кат. 1, Ръководител: Мария Исаева
    3. Хор при БАН – София, България, кат. 3, Диригент д-р Мария Вълчанова
    4. Академичен камерен хор „Гаудеамус“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, България, кат. 3

Вторият е  от 18.00 ч.  с участието на :
1. „Ave Musica”- София, България, кат. 3, Диригент: Таня Никлева-Владева
2. Хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“- София, кат. 1, Диригент: Димитър Стоянов
3. Архиерейски хор – Ст. Загора, България, кат. 1, Диригент: Мария Колева
4. Хор при Киевската духовна академия и семинария – Киев, Украйна, кат. 1, Архимандрит Роман (Подлубняк)

Програмата за 13 юни /неделя/ е:

– 8.00 ч. – Утреня
– 9.00 ч. – Св. Божествена Литургия в храм „Свето Рождество Богородично” – Поморие и в храмове в Бургас и Несебър.
– 11.30 ч. – Заключителен концерт.