Исторически музей -Поморие спечели проект за креативна керамика

muzeiИсторически музей Поморие спечели проект към програмата за участие на ЮНЕСКО под надслов „Импулси за приобщаване: Креативна керамика, изработена на грънчарско колело от жени в неравностойно положение“.  Стойността на проекта е 11186,85 лв.

Целта е подпомагане на жени с различни психо-физични травми и такива, попаднали в социална изолация в резултат от различни житейски ситуации, без оглед на тяхната етническа и религиозна принадлежност. В работния процес ще бъде провокирана собствената им креативност, посредством широкият спектър от въздействия на грънчарското изкуство.

В хода на обучението жените ще работят на грънчарско колело и ще изготвят сами съд от глина, който ще бъде изпечен в грънчарската пещ, закупена с парите по проекта

Обучението ще се извърши от гост специалист, керамик и социален педагог с богат опит в провеждането на предвидените дейности с целевите групи.

Занятията ще се проведат от м. август до м. декември. Сто участнички ще бъдат избрани за участие.

Ако вие сте:

Самотни майки без финансови възможности,

Жена с увреждания;

Жена в състояние на нетрудоспособност или сте претърпели домашно насилие;

Или девойка, лишени от родителска грижа, може да вземете участие в това безплатно обучение.

В края на предвидения по проекта период Историческият музей ще организира изложба с изработените от участничките керамични творби. Със закупените за нуждите на музея керамична пещ и грънчарско колело, нашият екип предвижда в бъдеще да провежда демонстрации, обучения, да изработва реплики на керамични артефакти от фондовете си и други.

При интерес може да се свържете с Надежда Стойкова, уредник в Исторически музей, за възможни дати или промени в обявените по-горе обстоятелства. Тел.: 0889035718