1069 лева трябва да получава един работещ, за да покрива разходите си за издръжка

1069 лева чиста заплата трябва да получава един работещ, за да покрива разходите си за издръжка, които включват храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни.

След 30-годишен опит в изчисляването на необходимите средства за издръжка на живота за 4-членно домакинство, синдикатът за пръв път разработи методика за изчисляване на така наречената „заплата за издръжка”.

Заплатата за издръжка отразява ниво на заплащане, което позволява на семейството достоен начин на живот, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че средствата:

„Трябва да са достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот – например да се осигурят средствата за свободното време, за участие в градския живот и т.н.. Както, естествено, необходимите средства за храна и подслон.

През юни заплатата за издръжка нараства с 22 лв. или с малко над 2 процента спрямо началото на годината.

Силен фактор е повишаването на цената на природния газ на европейските пазари и отражението на българския пазар.

Темповете на изменение на заплатата за издръжка се диктуват основно и от нарастването на цените на хранителните стоки.

От КНСБ припомниха че близо 700 хиляди души са така наречените работещи бедни в страната, като над 490 хиляди от тях са на минимална работна заплата.

1 коментар

  1. КНСБ, или използвате "неправилната" методика, или залагате данни от преди 5-6 години!