Илинден е

sveshtiБългарската православна църква почита паметта на свети пророк Илия на 20 юли. Църковният празник е наречен Илинден.

Свети Илия се счита за най-големия библейски пророк. Той е живял по времето на израилския цар Ахав. Името му означава „Крепост Господня”.

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията – Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на Свети Илия се паднали „летните гръмотевици, летните трескавици”. Така според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия е силен, властен и сръдлив, затова сестра му никога не му казва кога е неговият празник – ако знае, би сторил чудеса на този ден.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

На днешния ден не се влиза във водата, защото морето взима жертва. Според народното поверие, какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна и техните производни.