ЕК представя докладите за върховенството на закона

ecЕвропейската комисия представя за втора година докладите по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на страните-членки. За съдържанието на документа за страната ни от миналата година:

В първия доклад по хоризонталния механизъм за България от септември 2020 година се подчертава, че собствеността на някои медии е директно свързана с политически действащи лица, дори и те самите да не ги притежават официално.

Авторите на документа припомнят, че много журналисти определят политическата намеса в медиите като „нещо обичайно“ и „широко практикувано“ и се допълва, че репортери все по-често се изправят пред заплахи и нападения, свързани с техни публикации.

По отношение на борбата с корупцията се казва, че все още пред България стоят важни предизвикателства като постигане на сериозен брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

В него се подчертава, че трябва да бъдат завършени процедурите, които да гарантират ефективна отчетност от страна на главния прокурор, както и че съставът и функционирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него все още са обект на безпокойство./БНР/