Обсъдиха в Бургас Националния план за справяне с Ковид епидемията

obl-shtabВ Областна администрация Бургас се проведе заседание на Областния съвет по здравеопазване. Щабът се събра по заповед на министъра на здравеопазването. На заседанието директорът на РЗИ-Бургас, д-р Паздеров,  представи Националния план за справяне с Ковид пандемията, приет на 15 юли 2021 г. от Министерския съвет.

„Повод за днешната среща не е някакво извънредно събитие около Ковид епидемията, а превенция. Има издадена заповед на здравния министър да се запознаем с новия Национален план, който Министерски съвет прие в средата на месец юли, както и да обсъдим готовността на болниците при евентуално бъдещо усложнение“ – каза в обръщение към присъстващите проф. Нейкова, така че да се спрат всякакви спекулации за извънредна обстановка.

В Бургаска област има 12 болнични заведения, които имат ресурса да предоставят болнични легла за наблюдение на болни в неусложнено състояние и за интензивно лечение. С оглед натрупания опит до сега и с преминалите вече пикови състояния медицинските специалисти заявиха, че имат готовност да реагират при необходимост, но призоваха да се спазват наложените мерки, така че да не се налага да използваме услугите им в тази посока.

Новост е, че от 15.08.2021 г. влиза в сила Единен европейски сертификат, който ще бъде издаван в случаите, когато: човекът е ваксиниран и има сертификат; преболедувал е през последните 6 месеца и е бил регистриран като такъв; отрицателен ПСР-тест, който ще е валиден 72 часа.

Директорът на РЗИ-Бургас информира, че Бургаска област е сред първите 6 области в страната по брой ваксинирани.

Националният план е публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването.