Пътят в “Росенец” остава общински

Пътят, който води към „летните сараи“ в парк „Росенец“ и беше обект на две скандални сесии, остава общинска собственост за момента. Това се случва въпреки решение на Бургаския административен съд, който частично се съобразява с жалбите на фирмите, свързвани с Доган, предаде БНР.

На сесията през април миналата година, след две гласувания, се взима решение в няколко точки. С първата се одобрява изменение на Подробния устройствен план (ПУП), който да позволи промяна в уличната мрежа в района. С втората се одобряват проектите на предварителните договори с фирмите „Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“, спрямо които те трябва да получат терени, в това число и улицата към „сараите“, а те да дарят други на общината. С третата въпросните общински имоти трябва да станат частна общинска собственост, за да може да се направи замяната. А четвъртата дава възможност при промяна на ПУП да се сключат въпросните договори.

Решението по първата точка се обжалва и делото все още не е приключило.

Последва мащабен граждански протест в „Росенец“ и общинският съвет, по инициатива отново на мнозинството, на следваща сесия оттегли своето решение от април.„Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“ атакуват това решение в съда (не всички точки от него, обаче). Първоначално в Бургас решават, че те нямат правен интерес, делото отива на върховна инстанция, след което отново се връща в местния съд.

Какво казват магистратите?

В решение от 20 юли Бургаският административен съд е преценил, че двете фирми нямат правно основание да претентидат по трета точка, а именно – промяната на собствеността на имотите от публична в частна общинска. Магистратите постановяват, че жалбата им е недопустима.

По другите две точки – за сключването на договорите, съдът намира, че  „липсва процесуален ред, по който Общински съвет Бургас би могъл да оттегли предходно постановено от него и влязло в сила решение –предмет на настоящото дело. В този смисъл, така постановеното решение се явява нищожен административен акт, тъй като актът е лишен изцяло от законово основание и акт със същото съдържание не може да бъде издаден въз основа на никакъв закон, от нито един орган“. Тоест – взетото решение за оттегляне на докладната няма правна стойност. Съдът обявява за нищожно оттеглянето по втора и четвърта точка, а именно – одобряването и сключването на договорите. Но пък собствеността на общинските имоти остава същата. Това не води до фактическа промяна, коментира началникът на правния отдел на Община Бургас Златина Георгиева:

Моето мнение е следното – с това решение не се променя фактическото положение към момента. ПУП, който беше приет на предходно заседание, от една страна е оспорен и не е влязъл в сила, от друга страна същият е оттеглен и тази точка първа не е оспорена, тоест – оттеглянето е в сила. За да се случат договорите, трябва да има ПУП, който го няма. И втора, и трета, и четвърта точки зависят от ПУП. Тоест – тези договори, към настоящия момент, нямат никакъв предмет. В тях са описани имоти, които ще влязат в сила и ще бъдат такива, с номера, съгласно ПУП“, коментира Георгиева.

Решенията на бургаските магистрати подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

А в залите на Темида продължават още редица дела – за събарянето на незаконните постройки, за самия ПУП, както и за плажа. БНР-Бургас ще продължи да следи развитието на тези, оказали се заплетени казуси.