Вие сте тук: Начало » Актуално » Студенти от 18 специалности ще се обучават безплатно в 18 университета

    Студенти от 18 специалности ще се обучават безплатно в 18 университета

    universitetСтуденти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности, по които се очаква най- голям недостиг от специалисти на пазара на труда, ще се обучават безплатно в 18 държавни висши училища.

    Целият курс на обучение е безплатен за студентите, приети от учебната 2021-2022 година в специалности от професионалните направления педагогика на обучението по религия, теология, математика, физически науки, научни технологии, енергетика, материали и материалознание.

    Без такси ще се обучават студентите в специалностите арменистика и кавказология, африканистика, индология, иранистика, класическа филология, новогръцка филология.

    В списъка също попадат ядрена техника и ядрена енергетика, машини и апарати за хранително-вкусовата и биологичната промишленост, машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост, топло- и ядрена енергетика, съобщава БНР.

    Мярката се прилага за втора година и ще обхване близо девет хиляди студенти първи и втори курс със средства по бюджета на МОН и със средства, планирани със закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните висши училища.

    Целта на мярката е да се възобнови интересът на кандидат студентите към тези и други важни специалности и направления, за да се подготвят кадри, необходими за икономиката и обществения живот.

    Един коментар

    1. Ще "стимулираме" с безплатно?!
     Като завършат "безплатното" си обучение вероятно ще ги наемете на работа безплатно?!
     Ако искаме да стимулираме знания, то следвайте примера на учителя по математика!
     Знанието няма цена! Но, цената е твърде висока ако го сравняваме с годишните такси на даден ВУЗ!
     Интересът ще се възобнови, когато доходите от придобитите знания се сравняват с икономически показатели! Другото интересно е защо бизнеса не инвестира в бъдещи свои кадри?!
     За резултат можете да говорите поне година след дипломирането им!
     Дотогава е чисто, и просто схема!

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе