Не се налагат допълнителни ограничителни мерки заради Ковид в Бургаска област

covid-19Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки в област Бургас заради Ковид пандемията, засилване на контрола и провеждане на ваксинационна кампания. Около тези решения се обединиха членовете на Областния съвет по здравеопазване, воден от областния управител проф. Мария Нейкова. Тъй като област Бургас, според данни е в червената зона, специално за провеждането на извънредното заседание на Съвета присъства и Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Кметове на общини, управители на болници от региона, контролни здравни институции, областна дирекция на МВР, регионална здравна каса и др. дадоха ясна и категорична заявка за засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, въведени от здравния министър в началото на юни т.г. Мерките включват: носене на маски на открито, там където има струпване на хора; носене на маски от персонала на хотели и заведения за хранене; носене на маски в закрити обществени помещения и в градския и междуградския транспорт; спазване на дистанция и др. превантивни мерки.

Проф. Мария Нейкова заяви категорично, че е против да се забраняват плановите операции, защото не бива да се допуска да влошаване качеството на живот на всеки, който има нужда от каквато и да е интервенция и не бива да се възпрепятства достъпът до здравни услуги на нуждаещите се.

Присъстващите на заседанието декларираха убеденост, че единствено ваксинирането срещу Ковид-19 може да предотврати развитието на епидемията и че това е гаранция по-бързо да се върнем към нормализиране на социалния живот.  За целта РЗИ-Бургас продължава да организира ваксинационния процес в региона чрез 22 временни имунизационни кабинета, разположени на ключови места в областта и с активното участие на общопрактикуващите лекари. Предлагат се всички видове ваксини, одобрени за употреба в ЕС. През почивните дни работят три имунизационни кабинета – КОЦ-Бургас, МЦ „Св. Николай Чудотворец“ и ДКЦ „Ел Масри“. През м. септември на територията на община Созопол ще се проведат дни на изкуството „Аполония“ – 01.09.21 до 06.09.21. За целта ще бъде осигурен мобилен имунизационен кабинет, в който ще се извършват манипулации на желаещите да се ваксинират с всички видове ваксини. Ваксинационни пунктове ще бъдат открити и в двата МОЛ-а в Бургас, както и на входа на „МЕТРО“.