Международни събития през септември в Поморие

rabotaДве международни прояви ще привлекат в Поморие младежки лидери, младежки работници и доброволци от 15 държави през септември. Събитията се организират от неправителствената организация Център за европейски инициативи и са подкрепени от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия.

От 7 до 15 септември младежи от България, Бразилия, Италия, Северна Македония, Армения, Украйна, Литва и Египет ще участват в обучението „От офис до онлайн“. Учебната програма включва теми, свързани с придобиването на полезни умения за пребазиране работата на младежките организации онлайн и преформатиране на предлаганите от тях услуги за младите хора така, че те да бъдат достъпни в интернет пространството, независимо от световни пандемии и икономически кризи, които вече втора година ограничават достъпа на милиони младежи по света до информация и учебни материали. Организациите, активни в младежката сфера са свили до минимум своите дейности, а финансовият им ресурс е намалял дотолкова, че съществуването им е поставено под въпрос – това показва проучване на Центъра за европейски инициативи. Затова в програмата на международното събитие е предвидено представяне на работещи модели, които ще позволят на младежките организации не само да продължат своята дейност в подкрепа на младите хора, но и ще им гарантират и повече ползватели на техните услуги, ако те се предлагат онлайн – например обучения по чужди езици, младежко онлайн радио, консултации с психолози или експерти по кариерно ориентиране.
От 22 до 29 септември ще бъде проведено обучението „Ние работим онлайн“, което ще предложи на участниците знания и умения за работа от разстояние и за стартиране на собствен онлайн бизнес. В световен мащаб тенденциите в дейността на най-мощните корпорации са насочени към привличане на служители, работещи от разстояние. Това им позволява да привлекат най-квалифицираните експерти от различни части на света, като им спестява разходи за пътуване и настаняване. От гледна точка на работниците, тази тенденция би направила излишна миграцията на младите хора в посока развитите индустриални центрове и би намалила младежката безработица в малките населени места. Във форума ще участват младежи от Унгария, Литва, Грузия, Италия и остров Мадейра /Португалия/ – всички те работят в младежки организации и ще придобият умения на специалисти в кариерното ориентиране, които да подпомагат младите хора при  намирането на работа онлайн. В програмата на обучението са предвидени и срещи с млади хора, които вече имат бизнес онлайн – занаятчийски сайтове, продаващи по интернет, онлайн банкови консултанти, онлайн училища по чужди езици, блогъри и фотографи, предлагащи своите творби в интернет пространството.

Двете събития са инициирани от българската организация Център за европейски инициативи, която от февруари 2020 г. извършва повечето си дейности онлайн, разчитайки на координатори и младежки работници в своите виртуални офиси в Стара Загора, Поморие и Лисабон, както и на доброволци, базирани в Северна Македония, Унгария и Испания. Организацията предлага разнородни услуги за младите хора от 2005 година – обучения по чужди езици, младежко онлайн радио, обучения за придобиване на меки умения и реализиране на базара на труда. Центърът притежава „Знак за качество“ от Европейската комисия, позволяващ в дейностите на организацията да се включат многобройни чуждестранни и местни доброволци. Повече от 10 000 младежи са участвали в обученията, доброволческите акции и стажантските програми на Центъра през последните 16 години.

Домакин на събитията през септември ще бъде хотел „Paradise” в Поморие