Президентът подписа указите за разпускането на 46-ото НС и изборите на 14 ноември

rumen-radevДържавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на 46-ото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

Официалната церемония, на която президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство ще се проведе в 09.00 часа на 16 септември, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По-рано председателят на парламента Ива Митева уведоми депутатите, че вчера – на 14 септември, е постъпил президентският указ за разпускане 46-ия парламент.
Днес депутатите проведоха последното си заседание, Народното събрание се разпуска утре – 16 септември, съобщи БНР.

След като на 7 септември БСП върна третия неуспешен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, Румен Радев заяви, че скоро ще разпусне парламента, но поясни, че ще изчака актуализацията на бюджета да бъде приета, което стана в края на миналата седмица.

Така на 13 септември президентът обяви, че ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември. От същата дата той ще назначи и ново служебно правителство. Подробности около състава засега няма.

Президентът все още не е коментирал дали премиерът и министрите от сегашното служебно правителство ще останат на позициите си.

Държавният глава  насрочи третите за тази година парламентарни избори за 14 ноември заедно с вота за президент.

Избраната дата за провеждане на парламентарния вот – 14 ноември, при разпускане на парламента на 16 септември породи коментари, че не е в изпълнение на срока от 60 дни, заложен като необходим за подготовка на вота и отразен хронограмата, която трябва да приеме ЦИК за провеждането му.