Отново протест в Айтос блокира пътя

protest-jertviС искане за извеждане на тежкия трафик от Айтос над 300 жители на града отново излязоха на протест на мястото, където при катастрофа с камион баща и двете му деца загубиха живота си, а други двама души бяха ранени. Близо 20 минути по обед движението по пътя Айтос-Руен -Провадия бе затруднено, но до образуване на колони от автомобили не се стигна.

Протестът премина със скандирания “ТИР-овете вън!, “Стига жертви!” и масово пресичане на пешеходна пътека, тъй като недоволните нямаха разрешение за блокиране на пътя. Начело бе Хамди Джалил, брат на загиналия Нури: “Незабавно да вземат мерки! Най-неотложно е да се направи страничен път, за да няма други жертви.”

Паметта на загиналите бе почетена с минута мълчание. Още от гласа на протеста:

“Искаме справедливост! Шофьорът на ТИР-а да си заслужи наказанието чрез затвор.”

“Стига с тези камиони, които се обръщат на детски площадки. Поне камери да има, легнали полицаи и някакво ограничение.”

“Трябва да се намери алтернатива с обходен път.”

Блокираният заради протеста шофьор на камион Мирослав Григоров заяви:

“Подкрепям ги, да, но не трябва да стачкуват тук, а пред АПИ. Сега ще стане голямо задръстване. Опасен е пътят, трябва да има околовръстно.”

До задръстване не се стигна, тъй като трафикът в обедните часове бе слаб.

Подписка с искане за обход и извеждане на трафика от Айтос е подкрепена от 600 души. Тя ще продължи и следващите дни, след това ще бъде внесена в АПИ. Отново ще има протест, заканиха се местните хора. Действията им бяха охранявани от полиция. До напрежение, както във вчерашния ден, не се стигна, предаде БНР.