113 години от обявяването на Независимостта на България

nezavisimostНа 22-ри септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

На 22-ри септември 1908 г. в гр. Велико Търново с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Британската империя поставя условието да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага, българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия. Руската империя не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Oфициално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

В Поморие 113-та годишнина от Независимостта на България  бе отбелязана пред паметните плочи на участниците в борбата за национално освобождение  с поднасяне на венци и цветя.

В знак на признателност и дълбока почит към предците,  отец Борис от храм „Св. Рождество Богородично” отслужи благодарствен молебен, а уредникът в Исторически музей – Поморие Любка Николова произнесе тържествено слово. С програма от музика и танци, поздрав към всички присъстващи отправиха децата на ДГ “Детелина” гр. Поморие, Клуб по спортни танци „Поморие“, с ръководител Никола Абрашев и Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина”, с ръководител Владимир Данаилов.