До дни ще се вземат решения за туристическия сектор

mtСлужебният премиер Стефан Янев и представители на туристическия бранш обсъдиха възможността – парите, заделени за туризъм в актуализацията на бюджета, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинацията в страната, предаде БНР. Едно от предложенията на бранша е с тестове за здравен статус да се влиза не само в хотели и ресторанти, но и в търговски обекти и банки, които са не по-малко рискови.

Правителството и представителите на туристическия бранш потвърдиха, че държавата има нужда от работещ сектор. Браншът иска да продължи да работи, но така че България да бъде сигурна дестинация за туристите.

Двете страни си дадоха десет дни, за да вземат конкретни решения.

Министърът на туризма Стела Балтова заяви: „Средствата, които са отделени за сектор „Туризъм“ в актуализирания бюджет да бъде потърсена възможност да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в държавата“.

С това е съгласен и браншът, потвърди Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм: „В противен случай тези средства биха били пренебрежително малки, ако разпределени на големия брой фирми, заети в туризма, е необходимо да бъдат насочвани, администрирани и в крайна сметка резултата от тях ще бъде нулев“.

До десет дни браншът ще търси решение със здравните власти.

„Да се намери пакета от документи, сертификати, които да удостоверяват именно сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти“, каза Балтова.

От Асоциацията на заведенията ще изложат проблемите си в следващите дни, потвърди председателят Ричард Алибегов.„Що касае нашия бранш, разбира се ние го казахме и горе на масата, ние ще продължим по този етап, да работим по начина, по който работим сега, а именно – протестно, знаете, и в следващите дни ще депозираме нашите предложения отново в министерството на туризма”.