Еделина Кънева и Орлин Горанов разказват „Приказка за двама“ в Операта в Бургас

%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-3След големия успех на „Приказка за двама“ с участието на звездната сценична двойка Еделина Кънева и Орлин Горанов на Амфитеатъра в Несебър през м. август, т. год., където Държавна опера – Бургас имаше специална поканена за празника на града, един от най-романтичните и издържани – и като подбор на песните, и като мултимедия, и като изпълнение, концертни спектакли на Бургаската опера ще бъде представен отново на бургаска сцена – на 28 септември, вторник, от 19 часа в залата на Операта. Това е първата проява от творческия календар на новия Сезон 2021/ 2022 г. на бургаската културна институция. Програмата, предвидена за следващия месец октомври е доста наситена, като включва дългоочаквана премиера, оперни, оперетни и балетни спектакли, концертни прояви и т.н. Очаквайте и изненади!

%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0Великолепната Еделина Кънева, която последно бургаската публика гледа като кинозвездата Лили Ванеси и в образа на опърничавата Катерина /в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата“/ в бродуейския мюзикъл „Целуни ме, Кейт!“ през м. юли на сцената на Летния театър, и считаният за най-романтичен тенор Орлин Горанов излизат на сцената на Бургаската опера във вторник, за да предложат на публиката най-нежните арии и дуети от мюзикълите  „Котките“, „Фантомът на операта“, „Целуни ме, Кейт“, „Моята прекрасна лейди“ и др. Еделина и Орлин ще изпълнят подбраната селекция от световноизвестните мюзикъли под акомпанимента на оркестъра на Държавна опера – Бургас. Диригент на концерта, в който умело в включена мултимедия с подходящи, свързани със съдържанието и посланията на песните, кадри, ще бъде маестро Цанислав Петков, който през свръхнаситеното на събития лято на настоящата година имаше забележителни изяви зад диригентския пулт.

Харизматичното участие на обичаните от представителите на всички поколения Еделина Кънева и Орлин Горанов, както и песните от прекрасно подбраната селекция от произведения, са гаранция за успех на музикалния проект. Двамата именити певци ще се представят на сцената под съпровода на квалитетния оркестър на Държавна опера – Бургас, който това лято получи висока оценка и искрени адмирации за съвместната работа от гост-диригентите Максим Ешкенази, проф. Ивайло Кринчев, Левон Манукян, от певиците Михаела Филева, Мариана Попова, концертмайстора на Плевенската филхармония Чавдар Вълков и други творци, с които имаха сценични изяви. Комбинацията от всички компоненти на концерта – известни и обичани солисти, отличен оркестър и чудесен диригент, са гаранция за една вълшебно прекарана вечер в среща с вълнуващите послания на музиката на „Приказка за двама“ на 28 септември. Концертната проява с приказно име е една необходима глътка романтика в комплицираното време, в което всички живеем.

Ето какво казва за съприкосновението с емоционалната публика на последния концерт на „Приказка за двама“ в Несебър през август примата Еделина Кънева:

Несравнимо усещане е да си на сцената пред хора, които знаят думите на всяка песен и пеят с теб и, както се шегувам аз, дори да забравиш нещо, поглеждаш в публиката и четеш по устните на зрителите! Това е незабравимо преживяване! Неимоверно щастлива съм и благодарна – на всички и най-много на Орлин, че ме е избрал да бъда негова партньорка в тази програма! Да пееш „Светът е за двама“ е неописуемо! Всеки път очите ми се изпълват със сълзи на възторг и вълнение!“

 

За диригента на „Приказа за двама“:

Цанислав Петков – диригент

Цанислав Петков е едва на 31 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София. От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.

За солистите:

Еделина Кънева, сопран:

Еделина Кънева е родена в София, и е възпитаник на ДМА “П. Владигеров” Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг. От 1996 година е премиер солистка в НМТ “Ст. Македонски”. Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите “Трубадур”, “Тоска”, “Сватбата на Фигаро”, “Дон Жуан”, оперетите “Прилепът”, “Цигански Барон”, “Графиня Марица”, “Страната на усмивките”, “Царицата на Чардаша”, “Великата неизвестна”, мюзикълите „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия. Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. Работила е в проекта на Френското Министерство на Културата „К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа, по романа на Ф. Кафка. От 2012 е преподавател в НМУ „Л. Пипков“, специалност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много др. От 2000 г. до 2010 г. е постоянен гост солист на Teatro Lirico D’ Europa  и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия. През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет, “ Мамма миа “ с режисьор акад. П. Карталов, в който  изпълнява главната роля на Дона Шеридан.

 

Орлин Горанов, тенор:

Орлин Горанов е  утвърдено име в българската популярна музика. Песни за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други известни композитори. Горанов  има и други  амплоа. Той е и оперен певец, и актьор. Артистът е възпитаник на хор „Бодра смяна“. Музикалната му дарба и неговите великолепни гласови данни са открити от Стефан Диомов по време на военната му служба в Ансамбъла на ГУСВ, чийто солист остава до 1985 г. Орлин Горанов завършва Музикалният факултет на Българската държавна консерватория през 1990 г. в класа на доц. Констанца Вачкова. От 1989 е солист на Пловдивската опера. Изпълнява теноровите партии в редица италиански опери: „Травиата“, „Трубадур“, „Аида“, „Риголето“ и „Отело“ от Джузепе Верди, „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини и др. Мечтата на Орлин Горанов е била да стане лекар. Съдбата обаче променя плановете му и го насочва към музиката. Прекрасният му глас радва всички, които са на негови представления и концерти.