За липсата на плажна ивица на основния бряг на Ахелой се говори на среща с ръководството на Общината

dscn1153-scaledВ Ахелой се състоя среща на жителите на града с общинското ръководство,  във връзка с развитието на населеното място. От пресцентъра на Община Поморие съобщиха, че жителите на  Ахелой  са поставили много належащи въпроси.

Поискали са от кмета Иван Алексиев съдействие за провеждане на среща между тях, ВиК – Бургас, РИОСВ – Бургас и експерти от общинската администрация. Желанието им е по повод нетърпимата според тях миризма, идваща от тласкателя на канално-помпената станция в града. За проблема многократно е сезиран операторът на канализационната мрежа – ВиК – Бургас, както от жителите на Ахелой, така и от Община Поморие. Извършените проверки обаче не констатират нарушение нито в нормите за чистотата на въздуха, нито в техническата изправност на съоръжението.

Собственик на ВиК съоръженията е Община Поморие, но операторът, предоставящ услугите по водоснабдяване и канализация е държавното дружество – ВиК Бургас. „Уверен съм, че като кмет на община, която е член на ВиК Асоциацията и заедно с вас ще направим възможното за организирането на тази среща с ръководството на ВиК Бургас и ще постигнем нужните решения на поставените проблеми, не само с миризмата, но и с цялостното състояние на канализационната мрежа на Ахелой“, каза кметът Алексиев.

Тази и други теми за развитието на град Ахелой бяха публично обсъдени в залата на НЧ „Светлина“ – гр. Ахелой. На срещата, която продължи повече от три часа, присъства цялото ръководство на Община Поморие – кметът Иван Алексиев, заместник-кметовете Янчо Илиев и инж. Кунчо Гайдов и председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов. Всички те, както и кметът на града Иван Георгиев отговаряха подробно на въпросите от адресирано до кмета Алексиев писмо, подписано от над 100 души, жители на Ахелой.

Отново бе обсъден и въпросът за липсата на плажна ивица на основния бряг на Ахелой. Инж. Михаил Кондакчиев – директор на ОП БКСРД към Община Поморие разясни, че проектът за втория етап от брегоукрепването на Ахелой, чиято цел е с изграждане на 9 вълнолома да се спомогне образуването на пясъчна ивица, е получил одобрението на регионалното министерство още в началото на 2020 година, но от тогава и към момента той не се придвижва към компетентните държавни институции, поради което по него развитие няма.

Кметът Иван Алексиев изброи всички стартирани проекти на Община Поморие, които ще бъдат реализирани в гр. Ахелой до август 2022 г., а именно: Рехабилитация и модернизация на уличното осветление; Изграждане и закупуване на оборудване на туристически информационен център; Изграждане на външна сцена и фитнес на открито; Рехабилитация на улиците „Рила“, „Струма“ и „Искър“. Той съобщи, че са подготвени и в процес на кандидатстване са проектите за енергийна ефективност в ОУ „Христо Ботев“, рехабилитация на ул. „Средна гора“ и благоустрояване на общинския парк.

„В града ни има само две улици, които не са направени. Но за последните 10 години ремонтираните са над 20. Когато не искаме да видим свършеното, а се съсредоточим в неизпълненото, не вървим напред. Вярвам, че помните какво беше състоянието на училището, на физкултурния салон, на града ни като цяло. Да бъдем черногледи не е честно и никой не успява по този начин“, каза зам.-кметът Янчо Илиев на своите съграждани в Ахелой.