Композиторът Стефан Диомов произхожда от древен анхиалски род

anhialski-rod-na-diomovПоколения българи израснаха с песните на талантливия бургаски композитор Стефан Диомов, но малцина са тези, на които е известно , че той произхожда от древен анхиалски род, че за неговите предци Анхиало (след 1934 г. Поморие) е любимият роден град.
Бащата на бургаския маестро – Георги Диомов е роден през далечната 1901 г. и е четвъртото от общо седемте деца в семейството на Панайотакис Йоргиос Диомо и Марго Драгнева. По спомените на сестрата на композитора – Стаматина Маринова, дядо им Панайотакис е бил изключително „благ и хрисим човек”. Той е издържал многобройната си челяд, работейки като шивач. Както почти всички анхиалци и той е притежавал лозя и солници, на които са се трудели неговите синове – Ставри, Георги, Димитър и Васил. Дядо Панайотакис е имал чудно хубав глас и е пеел като псалт на клира в анхиалската църква „ Преображение Господне”. Този негов музикален талант той предава и на своя внук Стефан.
След трагичните за Анхиало събития от 30 юли 1906 г., когато в резултат на пожар изгаря огромна част от града (повече от 700 жилищни постройки, обществени сгради, училища, множество църкви и параклиси), голяма част от гръцкото население в Анхиало емигрира в Гърция. Панайотакис, заедно със своя брат Георги, заминава за Солун. Георги остава в Гърция, но Панайотакис решава да се върне в родното Анхиало.
Нижат се една след друга трудни години на войни – Балканска, Междусъюзническа, Първа Световна. st-diomov-dete
Фамилията Диомов е задружна, но живее в бедност и недоимък. Способен, находчив и амбициозен, синът на Панайотакис – Георги решава да потърси препитание в по-големия и даващ повече възможности град Бургас. Там той започва да работи като изполичар на богатия лозар Андреа Стоев. Оценил качествата на своя трудолюбив работник, бай Андрея приема Георги като свой син. Като баща той го поощрява и покровителства, а по- късно на него продава по-голяма част от лозята си. През 1932 г. Георги Диомов се венчава за 17 – годишната бургазлийка Мария Баласова. От този брак се раждат трите им деца – Стаматина ( 1933 г. ), Панайот ( 1936 г.) и Стефан ( 1945 г. ).
Филм за живота на Стефан Диомов се подготвя от екип на БНТ1 и ще бъде излъчен до месец в предаването „Джинс”. В него присъстват кадри и снимки от Поморие, както и разкази, преплетени с историята на града.
Любка Николова, уредник в отдел „Нова и най-нова история” при ИМ Поморие
Записано по спомените на Стаматина Маринова. Снимките в настоящата публикация са от нейния личен архив:

1.Семейна снимка на Панайотакис Диомо, неговите деца – Зафира, Ставри, Кириакица, Георги, Димитър, Васил, Фотини и техните семейства, Поморие, 1938 г.

2.На снимката с пионерската връзка по средата, е Стефан Диомов, заедно със своите родители -Георги и Мария. Над тях са отляво на дясно: Марин и Стаматина Маринови, Панайот Диомов