Носталгична красота и романтика на концерта „Руска есен“ в събота

operaНа 16-ти октомври, събота, от 19.00 часа в залата на Бургаската опера публиката ще има възможност да се потопи в неповторимата атмосфера на руската култура – чрез музика, стихове и изобразително изкуство, синкретично съчетали своите послания в единно внушение. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев и пианистката Илиана Тодорова ще подарят на присъстващите моменти на съприкосновение с музиката на Пьотр Илич Чайковски, Рахманинов, Николай Римски-Корсаков, Михаил Глинка, стихове на Сергей Есенин и картините на руски художници.

Ето какво разказва за предстоящата камерна проява Мария Цветкова-Маджарова, сопран:

„На 16-ти октомври от 19 часа на сцената на Опера Бургас може да се пренесете в приказния свят на руската съкровищница от музика и картини. Това е поредният тематичен концерт на оперния театър, който разголва душите на артистите. На метри от публиката, в абсолютна акустична среда без микрофони и ,,химия”, ще чуете рядко изпълняваните песни от източния опус на Римски-Корсаков, песни от Глинка и Рахманинов и, разбира се, Чайковски. Интересното е, че концертът е решен като разходка в музей и галерия. Зрителите ще се насладят на картини от Врубель, Шишкин, Репин, Воснецов и др. Картините са подбрани за всеки романс и ария и ще се проектират на огромен екран с реална резолюция и цветове. За това се грижи младата художничка и дизайнер Диана Авелова, която учи в Париж, но е страстна меломанка и мечтата й да прави костюми за големи театри вече изглежда реална. Тя е художник и на още един проект ,,Пътуване във времето ” – с барокова музика, който бе приет с изключителен интерес и продължава да се представя. Техническата част на концерта е на Димитър Пешев, който е доказа професионалист в тази сфера. За този проект ще има и ефектно осветление, което ще Ви пренесе в Изтока и тайгата…

Под фините пръсти на пианистката Илиана Тодорова ще звучи музиката, а вокалните партии са разпределени между Мария Цветкова-Маджарова – сопран и Диман Панчев – бас.

В руската култура важните партии са точно за тези гласове – мистичното и ангелско, приспивно и нежното на сопраното и онова дълбоко тъжно и в същото време страстно звучене на баса… Любопитни ли сте?“

В програмата на концерта „Руска есен“ ще прозвучат:

„Неспящих солнце“, „Грустная звезда“, „Южная ночь“, „Колыбельная“, „Еврейская песня“, „Песня Зулейка“, „Пленившись розой соловей“, „Нимфа“, „Не пой, красавица“ – Римски-Корсаков; „Сомнения“ – Глинка; „Не только тот кто знап“, „Колыбельная“, „На нивы жёлтые“, „Я ли в поле да не травушка была“, „Благословляю вас леса“, „Забыть так скоро“, „Йоланта ариозо“, „Слеза дрожит“, „Сред шумного бала“, „Ночи безумные“Чайковски; „Титулярный советник“, „Мельник“ – Даргомижски; „Ноченька“ – руская песня; „Сирень“„ Здесь хорошо“ – Рахманинов.