Балетът-феерия „Спящата красавица“ с благотворителна кауза

balet-spya6tata-krasavicaЗрителите ще имат възможност да се потопят в приказния свят на балетната феерия „Спящата красавица“ във вторник, 19-ти октомври от 19.00 часа в залата на Бургаската опера. Спектакълът е посветен на набиране на средства за лечение на 5-годишния Криси /Кристиян Стоянов/ от Бургас, който вследствие на родова травма има проблеми в развитието и се нуждае от продължаващо скъпоструващо лечение със стволови клетки в клиники в чужбина. Областният управител проф. д. н. Мария Нейкова посвети своя личен празник – рождения си ден през м. юли, т. год., на каузата на малкия Криси. На благотворителен концерт в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас проф. Нейкова се обърна към присъстващите с вълнуващи думи и обяви, че с директора на Бургаската опера доц. д-р Александър Текелиев планират да се проведе благотворителна проява съвместно с бургаската културна институция. „Щастлива съм, че сме обединени от това да правим добро, обединени в желанието си да спасим дете, обединени да помогнем на родителите да се справят в този труден за тях период. Добрината ви не може да бъде измерима. Фактът, че сте тук и сега, означава много за мен и за родителите на Кристиян, и за самия него, също. Това е само началото на щастливата приказка на малкия Криси“, каза в емоционално обръщение Мария Нейкова на рождения си ден в Библиотеката.

Във вторник посетителите на „Спящата красавица“ в залата на Операта ще бъдат свидетели не само на красива вълшебна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, но и ще станат съпричастни към едно благородно в помощ на Криси. Бургаската опера не за първи път показва съпричастност към подобни социални каузи, спектакълът утре е поредното доказателство.

 

„Спящата красавица“ е мащабен балетен проект, впечатляващ – като постановка, творчески размах и естетическа визия. Спектакълът въвежда в света на омагьосана принцеса, благородни феи, зла орисница с тежка прокоба, красив принц с добро и смело сърце, вълшебства, феерия от цветове, движения, емоции и красиви детайли, извайващи истинска приказна реалност. Балетът е създаден по сюжета на една от най-обичаните детски приказки на Шарл Перо и по безсмъртната музика на П. И. Чайковски.

Премиерата на “Спящата красавица” е в Мариинския театър в Санкт Петербург през 1890 година. От създаването си до днес, продължава да се смята за класика в репертоара на световните театри. „Спящата красавица“ е най-дългият балет на гениалния руски композитор – продължителността му в оригинал е около четири часа. Почти винаги той е представян в съкратен вариант. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

Хореографията на „Спящата красавица“ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и изящната изразителност. Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на Сдружение „Асоциация на хореографите“ за творческата си работа в „Спящата красавица“. Броят на костюмите в мащабната постановка е над осемдесет.Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали „Сваровски“, всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми. Репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 г., е била на сцената – в ролята на Фея Люляк. Директорът на Държавна опера – Бургас доц. д-р Александър Текелиев казва за вълшебната белетна постановка, че „в тези времена хората са зажаднели за приказните фантазии на аристократичния класицизъм.”

Ярки и със собствен почерк са всички образи, изграждащи красивата приказна реалност в „Спящата красавица“. Примабалерината Иванина Иванова излиза утре на сцената в образа на Принцеса Аврора, която е омагьосана от злата фея и заспива дълбок дългогодишен сън, а от прокобата я освобождава Принц Дезире – в ролята влиза премиер-балетистът Емил Йорданов. Полина Иванова, която през ноември 2020 г. дебютира блестящо в ролята на Аврора, утре излиза на сцената като Фея Люляк /също дебют/. Като Карабос, феята, която чрез заклинание обрича Принцеса Аврора на безпаметния сън, дебютира Натали Иванова. Като Крал Флорестан бургаската публика ще види Светлан Николов, в ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза Мария Габарова. Нежно феерично приказно присъствие на сцената имат и останалите приказни създания: Феята на нежността – Патрисия Соарес, Феята на плодородието – Рая Чакърова, Фея на щедростта – Събина Косева, Феята на безгрижието – Ива Овчарова /тя влиза в ролята и на Червената шапчица/, Фея на смелостта – Лая Рамон, която ще бъде и Принцеса Флорина /дебют/.

Мъжкото присъствие в балета „Спящата красавица“, изпълнен с приказни истории, е не по-малко колоритно: Теодор Цаков е ролята на Синята птица. В ансамбъла на Четиримата кавалери ще се представят: Теодор Цаков, Даниел Тичков, Кририл Филипов и Стефан Типиков. Кирил Филипов ще бъде и в ролята и на Вълка, заедно с Ива Овчарова /Червената шапчица/. В сцената „Котаракът в чизми“ участват Ивана Фиалковска и Кирил Филипов. Като церемониалмайстора Каталабют на сцената утре излиза Бранимир Недков.  В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, на сцената излизат и: Симона Маринова, Бианка-Хелън Джованели, Гергана Георгиева, ансамбълът на балета към Държавна опера – Бургас, както и възпитаници от балетните паралелки при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Детска балетна школа „Капка“.

Със „Спящата красавица“ публиката ще стане съпричастна не само на една вълшебна визия, като антидот на трудния делник, а и пряк съучастник в една благотворителна кауза и благородна мисия – за събиране на необходимите средства за лечението на 5-годишния Кристиян Стоянов.