Започна изпомпване на вода от “Вера Су”, капитанът и помощникът му остават в ареста

zasednal-korabЗапочна изпомпване на вода от борда на “Вера Су”. Очаква се днес да започне операцията по разтоварване на заседналия кораб, съобщи БНТ.

От сутринта на борда има водолази, които извършват оглед. На пристанището във Варна се подготвя хидравликата, с която ще бъде отводнен корабът, а по-късно ще бъдат надути и баржите, на които ще се товари карбамидът.

Спомагателен кораб мина през терена, разшири мястото, няколко лодки качиха специален екипаж на борда, който извърши оглед. Трите баржи, които са осигурени от Европейската комисия за морска безопасност все още не са тръгнали към Камен бряг и не са надути.

Очаква се операцията да започне към 15.00 часа. Варненския апелативен съд остави в ареста капитана на кораба и втория помощник-капитан. Двамата обжалваха мерките за неотклонение. Мотивът за решението на магистратите е, че двамата могат да избягат и да се укрият.

Адвокатите им представиха договор за наем на жилище, което е наето от корабособственика и с това мотивираха искането си за оставане под “домашен арест”.